ŽEĐU UBIJAJU KOMARCE: Insekti udružili Vojvodinu sa Baranjom i Slavonijom, hvataće krvopije u klopke koje oponašaju ljudski miris

Z. Rajić

15. 05. 2021. u 06:21

VOJVODINA se udružila sa Slavonijom i Baranjom u borbi protiv komaraca, kroz Intereg IPA program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

ЖЕЂУ УБИЈАЈУ КОМАРЦЕ: Инсекти удружили Војводину са Барањом и Славонијом, хватаће крвопије у клопке које опонашају људски мирис

Dogovor o zajedničkoj odbrani od napasti / Foto Vlada APV

Ovog proleća je započeo i trajaće dve godine zajednički projekat "Kontrola komaraca u prekograničnom području", skraćeno: Mos-Cross 2 (Mosquito Control in Cross-border Area), u koji su uključeni zavodi za javno zdravlje Vojvodine i Zapadnobačkog okruga (Grad Sombor i opštine Kula, Odžaci i Apatin), Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije u Hrvatskoj i Fond "Evropski poslovi" APV.

Reč je o nastavku projekta koji su somborski okrug i osječka županija sproveli od leta 2017. do jeseni 2019. Saradnja je produžena zbog najezde komaraca u tim oblastima i opasnosti od bolesti koje šire ove krvopije.

- S obe strane granice suočeni smo s naletom invazivnih vrsta komaraca koji dolaze u Evropu kroz različite transportne puteve i relativno brzo se prilagođavaju novom okruženju - izneo je Aleksandar Simurdić, direktor Fonda "Evropski poslovi".

U prethodnom projektu, vrednom kao i sadašnji 960.000 evra, mapirana su legla komaraca.

- Sada će na raznim lokacijama biti postavljeno 50 ekoloških panoa, koji će oponašati ljudski miris i dah i tako privlačiti komarce. Oni će tu biti zarobljeni i uginuti od dehidracije. Računamo da će jedna takva klopka za 12 sati hvatati do 30.000 komaraca u poluprečniku od 2,5 kilometara - rekla je prof. Magdalena Sikora iz Zavoda za javno zdravstvo u Osijeku.

OPRAVDAN STRAH

DA je strah od krvopija opravdan, potvrdio je dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku biologiju u Beogradu. On je predočio da su komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila lane registrovani u Somboru i još pet gradova u Srbiji - Beogradu, Subotici, Kraljevu, Zrenjaninu i Pančevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)