NEĆE DA POŠTUJU DRŽAVU, ALI HOĆE SRPSKE VAKCINE: Albanci masovno dolaze sa Kosova i Metohije da se vakcinišu u Raškoj oblasti

Tanjug

12. 05. 2021. u 10:48

UZ činjenicu da je Kosovo i Metohija među poslednjima po broju vakcinisanih građana, stoji i podatak da, pored Srba, sve veći broj Albanaca sa Kosova i Metohije odlazi u centralnu Srbiju kako bi primili vakcinu protiv koronavirusa.

НЕЋЕ ДА ПОШТУЈУ ДРЖАВУ, АЛИ ХОЋЕ СРПСКЕ ВАКЦИНЕ: Албанци масовно долазе са Косова и Метохије да се вакцинишу у Рашкој области

Foto: EPA

„Gazeta ekspres” navodi da „hiljade Albanaca sa Kosova (i Metohije), uglavnom starijih, odlazi na vakcinacione punktove u Srbiju, najčešće u Rašku, a da (tzv.) kosovska vlada nema odgovor i rešenje za ovaj problem”.

Iako su pitanja o ovoj temi poslata kabinetu Aljbina Kurtija, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu unutrašnjih poslova, Gazeta nije dobila odgovor ni jedne od ovih institucija.

Na ovaj problem ukazuju i članovi skupštinskog Odbora za zdravstvo, a član ovog odbora iz redova DPK Bekim Hadžiju podseća da je kosovska vlada odbila pomoć u vakcinama od Albanije i da zbog izostanka dovoljnih količina vakcina, Albanci odlaze u centralnu Srbiju da se vakcinišu, dodaje se u tekstu.

- S obzirom da vlada nije uspela da obezbedi vakcine, imamo informacije da će mnogi građani biti vakcinisani u Srbiji. Dok je vlada odbila vakcine iz Albanije, deo stanovnika Gnjilana i Prištine idu u Preševo, dok građani severnog dela Kosova organizovano idu u Novi Pazar. Građani pronalaze alternativne načine, a kosovska vlada samo posmatra - izjavio je Hadžiju.

On je dodao da, iako je situacija sa pandemijom zabrinjavajuća, nema izveštaja ministra zdravlja Arbena Vitije.

Priština je do sada uspela da obezbedi oko 29.000 vakcina koje su najpre namenjene za imunizaciju zdravstvenih radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)