NARODNI MUZEJ U KIKINDI: Izložba o Prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji

R. Š.

07. 05. 2021. u 19:17

U Narodnom muzeju u Kikindi u petak je otvorena izložba o ratnom istorijatu Prve srpske dobrovoljačke divizije, koja je osnovana 1916. godine u Odesi, uz blagoslov i saglasnost ruskog cara Nikolaja II. Postavka je u Kikindu stigla na poziv SUBNOR-a i na 14 panoa prikazuje istorijat i aktivnosti pomenute divizije, u kojoj je bilo čak 1.700 Kikinđana.

НАРОДНИ МУЗЕЈ У КИКИНДИ: Изложба о Првој српској добровољачкој дивизији

Foto: Narodni muzej

- Jedinicu su činili Srbi koji su živeli u Austrougarskoj monarhiji i najpre su, kao vojni obveznici, bili mobilisani u trupe i poslati na istočni front. Tada iz solidarnosti, patriotskih pobuda i ljubavi prema pravoslavnoj Rusiji dolazi do masovne predaje ruskoj vojsci, pa je ubzo formirana Prva srpska dobrovoljačka divizija koja je upućena na front u Dobrudžu. Tamo je imala veliki učinak, vojnici su pokazali veliku hrabrost, ali su doživeli i velike gubitke, jer je 50 odsto vojnika izbačeno iz stroja. Poginulo je ili nestalo njih oko 2.000 - navodi Miloš Pušara, istoričar Narodnog muzeja.

Izložba je deo programa kojim će lokalna samouprava i SUBNOR obeležiti 76. godišnjicu pobede u Drugom svetkom ratu, najavio je gradonačelnik Nikola Lukač. Organizator izložbe je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. a Kikinđani mogu da je pogledaju naredne dve sedmice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba