DOBRO VINO IZ LJUBAVI: Jelena Stepanov u Iđošu kod Kikinde razvija tradiciju vinogradarstva

Rada Šegrt

01. 05. 2021. u 08:25

LEGENDA kaže da su u Iđošu kod Kikinde nekada davno živeli vilenjaci, mali kepuli, koje su rađale udovice.

ДОБРО ВИНО ИЗ ЉУБАВИ: Јелена Степанов у Иђошу код Кикинде развија традицију виноградарства

Foto R. Šegrt

Bilo ih je samo u tom selu gde se pripoveda da su bili nevaljalci, ali su verno služili gospodarima. Baš ti nestašni kepuli jedne su godine u to malo mesto doveli devojku Jelenu. Banjalučanku koja je htela da u Banatu igra kolo. Ali dok je vila u Iđošu bila, rodila se ljubav. Najpre prema Bogdanu Stepanovu u kojeg se zanavek zaljubila.

Čim je vila sa Vrbasa nogom zakoračila na sunčane iđoške bregove, opet se zaljubila. Iz te ljubavi rodilo se vino, najbolje iz Iđoša, kojem su Jelena i Bogdan dali ime "kepul".

- Pre šest godina zasadili smo vinograd od hektara i već smo proizveli kvalitetna vina koja su protekle sezone dobila jednu zlatnu i tri srebrne medalje. Prvi put smo proizveli i vina od sorti merlo i probus od grožđa sa Fruške gore - priča Jelena Stepanov, vlasnica porodičnog vinskog podruma.

Ona se u Kikindi školovala za vaspitača za tradicionalne igre. Ali od folklora "leba" nije bilo. Kepuli su odlučili da bude gospodarica u vinariji i sluga u vinogradu. Jer kažu da vinograd ne voli gospodara već traži dobrog slugu, vrednog radnika, koji će ga negovati.

- Ovo područje nije najidealnije za uzgoj grožđa. Mi smo, ipak, iskoristili iđoški teroar na kojem se oduvek gajila vinova loza. Ne odustajemo - navodi Bogdan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)