NOVI MANDAT CVETANOVIĆU: Održana Skupština Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

I. MITIĆ

27. 04. 2021. u 22:44

NA sednici Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga za njenog predsednika izabran je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

НОВИ МАНДАТ ЦВЕТАНОВИЋУ: Одржана Скупштина Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа

Foto: I. Mitić

On je dobio novi četvorogodišnji mandat skupštine ove asocijacije koju je predvodio i u prethodnom periodu.

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je regionalna razvojna agencija, osnovana pre 15 godina, sa ciljem da podrži dugoročni održivi razvoj juga Srbije. Njegovi osnivači su gradovi i opštine oba okruga, predstavnici biznis sektora i civilnog društva.

- Rad Centra prepoznat je od strane domaćih, evropskih i međunarodnih organizacija, institucija i programa što je rezultiralo brojnim projektima. Samo u protekle četiri godine realizovano je više od 20 projekata čija je vrednost veća od sedam miliona evra – rekao je Cvetanović.

Istaknuta je podrška razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća. Podršku USAID-a je imalo 70 firmi, a 17 je dobilo i grantove za nabavku opreme vredne 200.000 dolara, dok se, u okviru prekogranične saradnje sa Bugarskom koju finansira EU, Centar trudi da objedini delovanje lokalnih zajednica na razvoju turizma - povezivanjem festivala, zajedničkom politikom razvoja i novih turističkih proizvoda.

OTVORENO 500 RADNIH MESTA

OVA razvojna agencija je održala više od 200 obuka, sa oko 2.500 učesnika, a ukupna vrednost direktne i indirektne podrške malim i srednjim preduzećima je vredna više od 82 miliona dinara. Zahvaljujući njenim aktivnostima otvoreno je oko 500 novih radnih mesta.

Direktorka Centra Dragana Belenzada je naglasila da su se bavili i izradom strateških dokumenata, a da su njihove projektne aktivnosti bile posvećene i zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti i jačanju kapaciteta zaposlenih u jedicama lokalne samouprave koje se odnose na pripremu i implementaciju projekata.

Novi potpredsednik Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!