SA ZGARIŠTA U SOCIJALNE STANOVE: Grad Niš privremeno zbrinjava stanare čiji su domovi nedavno izgoreli, neki poručuju - para za kiriju nemamo

J. ĆOSIN

17. 04. 2021. u 06:47

GRAD je porodicama koje su 8. aprila ostale bez krova nad glavom jer je požar "progutao" deset baraka niške firme "Građevinar" u stečaju - kao privremeno rešenje - ponudio stanove za socijalno zbrinjavanje, uz plaćanje minimalnog zakupa od oko 8.000 dinara.

СА ЗГАРИШТА У СОЦИЈАЛНЕ СТАНОВЕ: Град Ниш привремено збрињава станаре чији су домови недавно изгорели, неки поручују - пара за кирију немамо

Foto: J. Ćosin

Ali, dok neki od komšija iz Ulice Aleksandra Medvedeva ovo prihvataju jer nemaju kud, drugi strahuju da to nije najbolje rešenje jer većina živi od socijalne pomoći ili od minimalnih primanja, pa im je, kažu, bolje da se vrate na zgarište, nego da ih iz socijalnih stanova izbace na ulicu.

- Pare za kiriju nemam. Čitavih 45 godina sam živela u kući koju je moja majka dobila na korišćenje, a sada nam je ponuđeno da koristimo stanove na dve godine, te da plaćamo kiriju i troškove. Ali, niko ne pita kako, jer mi imamo i odranije neplaćene račune jer nam "Građevinar" duguje zaostale zarade, pa godinama štrajkujemo. Hvala lokalnoj samoupravi, iako nismo u stanju da prihvatimo predlog - kaže Vesna Stojanović, koja je privremeno smeštena kod rođaka, dok Danica Anđelković pristaje na ponudu jer ne želi da bude na teretu deci.

Dok ne dogovore konačno rešenje, Opština Crveni krst je ovim nevoljnicima obezbedila jednokratku pomoć od 100.000, GO Medijana od 20.000, a zamenica gradonačelnika Niša Dušica Davidović kaže da su donacije u garderobi, beloj tehnici i hrani najavile neke privatne kompanije i žitelji Niša.

Foto: J. Ćosin

- Možemo da ponudimo samo zakonska rešenja i svi stanari koji su posle požara privremeno smešteni u Sigurnu kuću će tamo i ostati, dok se ne skuće, a oni koji su u prihvatilištu za stara lica "Mara" će morati da ga napuste 5. maja, ali će njima biti obezbeđen smeštaj - poručuje Dušica Davidović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)