SPOMENIK HRABROM PILOTU: Sećanje na Oto Sepa koji je hrabro poginuo u borbi sa nemačkim avionima

M. L.

16. 04. 2021. u 20:57

U selu Dulene kod Kragujevca otkriven je spomenik Oto Sepu, pilotu Kraljevine Jugoslavije koji je pre osam decenija poginuo iznad Šumadije u borbi sa nemačkim avionima.

СПОМЕНИК ХРАБРОМ ПИЛОТУ: Сећање на Ото Сепа који је храбро погинуо у борби са немачким авионима

Foto: Info služba grada

Hrabri pilot poginuo je u borbi sa nemačkim avionima koje je presreo iznad Kragujevca dok su se vraćali posle bombardovanja Beograda.

Dugo se ništa nije znalo o njegovoj sudbini, a onda je kragujevački odbor SUBNOR-a pronašao podatke o mestu njegove sahrane. Naime, mrtvog su ga pronašli meštani sela Dulene kod Kragujevca i tajno sahranili u blizini reke Dulenke. Kasnije je grob premešten na mesto gde nije plavila ova reka.

Spomen obeležje postavljeno je na inicijativu Saveta mesne zajednice Dulene, uz podršku SUBNOR-a i grada Kragujevca. Obeležje je, kako je navedeno, postavljeno ne samo pilotu Sepu već simbolično i svim borcima koji su prvi pošli u borbu protiv fašizma i nacizma, tokom aprila 1941.godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)