AFRIČKA KUGA U JOŠ DVA SELA: Ne smiruje se zaraza među domaćim i divljim svinjama na teritoriji Pirotskog okruga

V. ĆIRIĆ

13. 04. 2021. u 06:00

UPRAVA za veterinu Srbije proglasila je žarište afričke svinjske kuge u pirotskim selima Gnjilan i Barje Čiflik, te u delu gradske teritorije koja gravitira tim područjima.

АФРИЧКА КУГА У ЈОШ ДВА СЕЛА: Не смирује се зараза међу домаћим и дивљим свињама на територији Пиротског округа

Foto: V. Ćirić

Prema rečima načelnice Okruga Dragane Tončić, analize su obavili stručnjaci Veterinarskog instituta.

- Najpre je vanrednim nadzorom afrička kuga svinja utvrđena u jednom domaćinstvu i odmah su sprovedene propisane mere, a onda je drugoj polovini marta bolest utvrđena i na jednoj tamošnjoj farmi, pa su obavljene eutanazija 170 grla, te dezinfekcija terena. Bolest je zahvatila i divlje svinje. Do marta smo na raznim lokacijama u lovištima imali deset uginulih, a među odstreljenima na 16 lokacija ih je bilo čak 18. I ove životinje su uklonjene na neškodljiv način, a teren je propisno dezinfikovan - kaže Tončićeva.

Dosad je eutanazirano oko 1.500 domaćih svinja, a vlasnici su dobili naknadu od oko 35.000 dinara po grlu tovljenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)