OPERACIJE POSLE ČAK 15 GODINA: U domu zdravlja u Kikindi služba oralne hirurgije ponovo pomaže pacijentima

R. Šegrt

09. 04. 2021. u 17:22

PACIJENTI iz Kikinde više ne moraju da zbog operacije zuba idu u privatne ordinacije niti na Kliniku za stomatologiju u Novi Sad, jer u Domu zdravlja ponovo radi služba oralne hirurgije.

ОПЕРАЦИЈЕ ПОСЛЕ ЧАК 15 ГОДИНА: У дому здравља у Кикинди служба оралне хирургије поново помаже пацијентима

Foto R. Š.

Operativne intervencije moguće su nakon pauze od čak 15 godina, koliko je prošlo od odlaska dvojice specijalista u privatnu parksu. Prošle godine doktorka stomatologije Marija Vujović završila je specijalizaciju, a Dom zdravlja je početkom ove opremio hiruršku salu.

- Prednost smo dali mlađim pacijentima. Na listi čekanja imamo još dvadesetak pacijenata kojima smo zakazali ili tek treba da zakažemo intervencije. Očekujem da će za operacije biti najviše zaostalih umnjaka i korena zuba, jer se pokazalo da su to najčešće intervencije - navodi dr Vujović.

U BOLNICI POLIPEKTOMIJA

UPRKOS virusu korona novu metodu u lečenju uvela je i Opšta bolnica u Kikindi. Prvi put primenjuje se polipektomija, hirurška interevencija za uklanjanje polipa, odnosno izraslina u probavnoj cevi. Elektrohirurška jedinica kupljena je zahvaljujući pomoći Pokrajinske vlade, koja je izdvojila dva miliona dinara.

Hirurška stomatološka sala opremljena je zahvaljujući finansijskoj podršci lokalane samouprave, kaže direktorka Doma zdravlja dr Biljana Marković.

- Najpre smo adaptirali postojeći prostor, iskoristili nešto malo postojeće opreme, a veći deo kupili uz pomoć Grada Kikinde. Za adaptaciju je uloženo oko 200.000 dinara, a oko 600.000 dinara za opremu. Zadovoljni smo jer smo obnovili službu i intrevencije će sada moći da se rade i deci i odraslima - objašnjava dr Marković.

Dom zdravlja na specijalizaciji ima još dva stomatologa, za dečju preventivnu stomatologiju i za stomatološku protetiku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)