SAČUVATI RIBLJI FOND U DUNAVU I REZERVATU PRIRODE: Zahtev sportskih ribolovaca Zapadnobačkog okruga

J.B.

02. 04. 2021. u 00:34

HITNU obustavu privrednog ribolova na reci Dunav i Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ traže Sportski ribolovci Zapadnobačkog okruga i okoline. Oni su pokrenuli peticiju kako bi se uvelo više reda i sačuvao riblji fond u ovom području, a peticiju je već potpisalo više stotina ribolovaca i građana Apatina.

САЧУВАТИ РИБЉИ ФОНД У ДУНАВУ И РЕЗЕРВАТУ ПРИРОДЕ: Захтев спортских риболоваца Западнобачког округа

Foto: J.B.

Privredni ribari ne podležu nikakvoj kontroli i bez poštovanja se odnose prema Rezervatu prirode. Nekontrolisani provredni ribolov ima nesagledive posledice po retke i zaštićene životinjske vrste (orao belorepan, crna roda, vidra).

Sportski ribolovci navode da je ugrožen ekosistem opština Apatin, Sombora, Kule, Odžaka, Vrbasa, Bačke Topole i Subotice. U peticiji stoji da su ovakvi postupci pretnja za rekreativne i sportske ribolovce i njihova udruženja, koji uredno plaćaju dozvole za lov, držanje opreme, takmičenja, kao i za poslovanje svih organizacija koje su vezane za legalan sportski i rekreativni ribolov.

Foto: J.B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Žarko Bojanić

02.04.2021. 11:25

Trebalo bi trajno ukinuti privredni ribolov na svim rekama, stanje ribljeg fonda je katastrofalno, ovo pišem kao neko ko je ribolovac 30 godina

VARALIČAR

03.04.2021. 08:49

U NP Djerdap se svakodnevno izlovljava smudj u zabrani. Ribari sada imaju razne neke nove metode lova sa mrezama. Sada je popularno pustanje mreza niz vodu i kad se napuni samo je podignu. Licno sam gledao kako to rade dva ribara na 15-20m od obale blizu sela Dobra. Da ne pricao o potezu lokalitet Lepenski vir - Donji Milanovac. Imaju cak foru da grabuljaju po dnu sa tegom koji podize ribu prema povrsini i samo je skupljaju mrezom koja pliva niz vodu. Uprava NP Djerdap sve to tolerise godinama, decenijama. a svoj nerad resavaju tako sto donose zabrane tipa da ne mozes da koristis trokrakicu od pola centimetra na vobleru jer navodno povredjujemo ribu. Eeeeej, pa ja imam obe dozvole i za NP i za Srbiju, nisam upecao smudja od proslog leta... Zbog takvih ne mozes nista ni da upecas, zali boze sto placamo dozvole i gubimo vreme.