HRAST PREŽIVEO DO JESENI: Narodnom inicijativom, uz podršku SO, prekinuta seča Polojske šume u Bačkoj Palanci

Z. Rajić

30. 03. 2021. u 06:21

GRAĐANSKI protest i narodna inicijativa, koju je podržala većina odbornika, produžili su život hrastu lužnjaku u Polojskoj šumi u Bačkoj Palanci, jer je lokalni parlament, na predlog Udruženje za očuvanje životne sredine "Akvila BP", izglasao Deklaraciju o zabrani seče autohtonih vrsta drveća u Parku prirode "Tikvara" i priobalju Dunava.

ХРАСТ ПРЕЖИВЕО ДО ЈЕСЕНИ: Народном иницијативом, уз подршку СО, прекинута сеча Полојске шуме у Бачкој Паланци

Foto Akvila

"Vojvodina šume" su planirale da se "seča obnove" stoletnih stabala, na 9,11 hektara, obavi do 31. marta, ali je protestima, koje je organizovala "Akvila BP", posao prekinut na samom početku, 11. februara.

POTPISI Protiv seče 4.500 građana, Foto Akvila

- Izgubili smo sezonu za seču, i obnova je usporena, ali očekujemo da se stavovi iskristališu do jeseni, kada bi trebalo da uđemo u zahvat. Deklaracija je usvojena, ali ona ne znači da je seča zaustavljena. Predviđeno je da SO formira stručnu radnu grupu, koja bi do 9. aprila trebalo da izvede određene zaključke. Siguran sam da struka ništa novo i epohalno neće utvrditi, ali videćemo - rekao je, za "Novosti", Marko Marinković izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj u JP "Vojvodina šume".

ISEČENA STABLA ZA DONACIJE

ČAVIĆ je izneo da je, u dogovoru s predstavnicima "Akvile BP", omogućeno da šumari izvuku stabla koja su u februaru posekli u Polojskoj šumi. Stanislava Stanković iz "Akvile BP" kaže je da je to dopušteno uz uslov da se novac od prodaje posečenih stabala preusmeri za lečenje dece. Direktor Marinković je dodao da "Vojvodina šume" inače uplaćuje donacije za bolesnu decu.

Marko Marinković, Foto M. M.

Radna grupa, kako je objasnio predsednik SO Milan Čavić, biće formirana na osnovu Odluke o gazdovanju šumama u Bačkoj Palanci, za šta su, kao i za deklaraciju, glasala 32 od ukupno 41 odbornika. Oni su uvažili 4.500 potpisa (što je 8 odsto birača u opštini), kojima je podržana narodna inicijativa za zabranu seče izvornog, dugoživećeg i neklonskog drveća.

- Radnu grupu će činiti predstavnici opštine, "Vojvodina šuma", Instituta za nizijsko šumarstvo, Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine, Šumarskog fakulteta, PMF - Departmana za biologiju i ekologiju i udruženja "Akvila" - kaže Čavić.

Kao glavni argument protiv seče hrasta lužnjaka, aktivisti "Akvile BP" istakli su da je Polojska šuma stanište strogo zaštićenih vrsta. Oni nisu prihvatili da se u šumi ostave jedna veća i dve manje grupe lužnjaka od posebnog značaja za biodiverzitet, a iseku sva ostala stabla, stara 117 godina, koja su, kako napominju u "Vojvodina šumama", pred sušenjem i odumiranjem.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a