TELIMA BRANE POLOJSKU ŠUMU: Borci za očuvanje prirode u Bačkoj Palanci protestuju protiv seče hrastova

Z. Rajić

13. 02. 2021. u 07:40

AKTIVISTI Udruženja za očuvanje životne sredine "Akvila BP" i drugi građani u Bačkoj Palanci već dva dana telima brane Polojsku šumu, čija su stabla počeli da seku radnici JP "Vojvodina-šume".

ТЕЛИМА БРАНЕ ПОЛОЈСКУ ШУМУ: Борци за очување природе у Бачкој Паланци протестују против сече храстова

Foto Aktiva BP

Nadležni u ovom preduzeću tvrde da je reč o starim stablima, koja su počela da trunu i odumiru, što članovi "Akvile BP" negiraju, ističući da debla i panjevi posečenog drveća pokazuju da je ono potpuno zdravo.

Polojska šuma pored Dunava, na putu Novi Sad - Bačka Palanka, šuma je hrasta lužnjaka, starog oko 120 godina. Zvezdan Mešanović, šef Šumske uprave u Bačkoj Palanci, navodi da je u ovoj šumi, smeštenoj na 9 hektara i 11 ari, planirana "seča obnavljanja" starih stabala, koja bi se zamenila sadnicama iste vrste drveća.

PREKID Radnici "Vojvodina šuma" ometeni u poslu, Foto Aktiva BP

- Dosta je prevršenih stabala, a pojavljuju se i procesi koji pokazuju da je sastojina šume, stara 117 godina, razređena, što je pravi momenat da se ona obnovi - tvrdi Mešanović.

- Izvođački projekat za seču Polojske šume dobio je saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine i on je "u skladu sa zakonom, podzakonskim aktima, statutima i pravilnicima".

NEMA SEČE U PRISUSTVU GRAĐANA

RADNICI "Vojvodina šuma" su obustavili seču drveća za vreme protesta, jer, kako kaže Jatić, ne smeju da seku u prisustvu građana. Akciju "Akvile BP" podržavaju Udruženje za zaštitu šuma iz Novog Sada, Mreža "Pošumimo Vojvodinu" i Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade iz Bačke Palanke.

Međutim, u udruženju "Akvila BP" napominju da je Polojska šuma od strane Zavoda za zaštitu prirode identifikovana kao deo Ekološke mreže, odnosno stanište strogo zaštićenih vrsta. Oni podsećaju da su za narušavanje svojstava i delova Ekološke mreže predviđene kazne od 500.000 do dva miliona dinara za pravno i 150.000 za odgovorno lice. Posebne kazne, od 700.000 do 1.680.000 dinara, kako naglašavaju, prete za uništavanje staništa strogo zaštićenih vrsta ptica, koje se gnezde u dupljama i pod korom starijeg hrastovog drveća.

PRESECI Dokaz da se reže zdravo drveće, Foto Aktiva BP

- Slike posečenih stabala demantuju objašnjenje iz "Vojvodina šuma" da je drveće bolesno. Oni plaše izrazima "pašće grana", "ubiće nekog", a jedini odgovor koji se nameće jeste da je drveće posečeno iz komercijalnih razloga, jer ima visoku cenu na tržištu - rekao je predsednik "Akvile BP" Goran Jatić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)