DRVORED ŠTITIO, PA ZASMETAO: Negodovanje građana zbog seče vetrozaštitnog pojasa duž puta između Feketića i Vrbasa

Z. Rajić

24. 03. 2021. u 08:25

PREDUZEĆE "Vojvodinaput - Bačkaput" započelo je proteklih dana seču drveća sa obe strane puta Feketić-Vrbas, uz veliko negodovanje građana, koji smatraju da će uništavanje ovog vetrozaštitnog pojasa naneti štetu poljoprivrednicima zbog eolske erozije zemljišta, a saobraćajnicu izložiti opasnosti od smetova.

ДРВОРЕД ШТИТИО, ПА ЗАСМЕТАО: Негодовање грађана због сече ветрозаштитног појаса дуж пута између Фекетића и Врбаса

Foto EPV

Najavljeno je uklanjanje drveća i duž puteva Vrbas- Zmajevo i Vrbas - Bačko Dobro Polje, sa obrazloženjem da stabla ometaju bezbedno odvijanje saobraćaja.

Građani ne prihvataju objašnjenje da se drveće seče zato što je neplanski posađeno, pitajući kako to putari nisu ranije primetili, nego 12-13 godina kasnije, kad je ono poraslo do visine od deset metara.

- Drvored je podignut nelegalno, bez saglasnosti JP "Putevi Srbije" i mimo propisanog rastojanja od asfalta. Seča se sprovodi zbog kopanja atmosferskih kanala za odvođenje vode sa puta i njegove planirane rekonstrukcije - rekao je Ištvan Pap, šef područja održavanja u "Vojvodinaputu-Bačkaputu".

LOMLjIV SIBIRSKI BREST

DRVEĆE koje se uklanja kraj puta Feketić-Vrbas je najvećim delom sibirski brest, a ostatak je bagrem. Predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) Ratko Đurđevac naglašava da sibirski brest nije pogodan za tu lokaciju, jer ga masovno lome i vetar i mraz.

Prema nalazu Zorice Pavićević, inspektora za državne puteve, "na trupu pomenutih saobraćajnica i putnom zemljištu nalazi se velik broj suvih, polomljenih i natrulih stabala, kao i onih koja su se nadvila nad kolovozom". Ta stabla, kako je navela, ometaju preglednost puta i takve su visine da bi padom ugrozila saobraćaj i učesnike u saobraćaju.

Gojko Grujin, predsednik Pokreta gorana opštine Vrbas, demantuje da je vetrozaštitni pojas, koji se sada uklanja, nekotrolisano formiran. On napominje da je sadnja obavljena prema projektu koji je Direkcija za izgradnju u Vrbasu naručila od Instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine u Novom Sadu, a nabavku sadnica je finansirala Pokrajina.

KOME PRIPADAJU STABLA

ISEČENA stabla preuzima privatni preduzetnik iz Sakula u Banatu, a građani pitaju zašto putari prodaju drvo koje nisu sadili. Pap odgovara da drveće pripada "Putevima Srbije" kao upravljaču putnog pojasa.

- Putari su pokazali da vode računa o asfaltu i bankinama, ali ne i o celom putnom pojasu od 10 do 15 metara, gde je trebalo da odrede na kom razmaku će se saditi stabla. Pojavili su se na kraju, da konstatuju kako drveće smeta, a sad je najbitnije da se izjasne da li nameravaju da učestvuju u podizanju novog vetrozaštitnog pojasa - istakao je Grujin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)