DA LAKŠE DIŠU UZ DRVNU SEČKU: Lokalna samouprava u Kladovu mnogo očekuje od najavljenog završetka toplane koja će koristiti biomasu

S. M. JOVANOVIĆ

29. 03. 2021. u 06:21

KLADOVSKO naselje Pemci, na površini od 575 kvadrata, uskoro bi trebalo da dobije novu toplanu na biomasu, vrednu 498 miliona dinara. Uporedo se, međutim, privodi kraju i izgradnja toplovodne mreže, odnosno radnici beogradskog "Konarvara" na trasi dugoj od 2.027 metara postavljaju predizolovane cevi - prečnika od 150, pa do 300 milimetara.

ДА ЛАКШЕ ДИШУ УЗ ДРВНУ СЕЧКУ: Локална самоуправа у Кладову много очекује од најављеног завршетка топлане која ће користити биомасу

Foto SO u Kladovu

Osim izgradnje nove toplane na drvnu sečku "Pemci 1", radovi podrazumevaju i povezivanje novog sa postojećim sistemom - što će Kladovu pomoći da na ekonomski povoljniji, te ekološki prihvatljiviji način dobije bolje i efikasnije centralno grejanje - ali i rekonstrukciju toplana "Pemci" i "Centar".

- Ova investicija Vlade Srbije ispunjava sve ciljeve koje smo mi, kao lokalna samouprava, postavili i tiču se energetike, ekologije i ekonomije. Vrednost same toplane je 498 miliona, a izgradnju novog magistralnog toplovoda i rekonstrukciju toplana "Pemci" i "Centar" sa 248 miliona finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima - kaže Saša Nikolić, predsednik Opštine.

Postojeći sistem grejanja u Kladovu, inače, obuhvata toplane na ugalj i mazut, a u perspektivi je da grejanje na drvnu sečku bude glavno rešenje ne samo za javne, već i za stambene objekte.

- Instalirana su dva kotla jačine od po tri megavata, pa ima dovoljno snage da se priključenje i srednja škola koja je do sada kao pogonsko gorivo koristila naftu. Dosadašnja toplana na ugalj u "Pemcima" se gasi i smatramo da će, što se ekologije tiče, stanje biti znatno bolje - kaže Dragan Vujović, direktor JKP "Jedinstvo" u Kladovu.

Rad buduće toplane, ističu u lokalnoj samoupravi, znatno će smanjiti troškove proizvodnje energije i pozitivno se odraziti na poboljšanje kvaliteta vazduha u Kladovu.

AKUMULATOR

U NOVO postrojenje je ugrađen i jedan od četiri akumulatora toplote visine 22 metra, težine 32 tone i zapremine 250 kubika vode. Kako navode u JKP "Jedinstvo", radi se o najsavremenijoj opremi inostranih proizvođača.

NAJSAVREMENIJA OPREMA

NOVA toplana će ispunjavati sve standarde - sa skladištem sečke, dimnjacima i filterima za prečišćavanje dimnih gasova, akumulatorima tople vode i opremom koja će ne samo obezbediti kvalitetno grejanje, već i čistije okruženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri