UŽIČANI GASOM "ČISTE" VAZDUH: U najvećem gradu zapadne Srbije od 1. aprila počinje nova akcija za smanjenje aero-zagađenja

N. JANKOVIĆ

27. 03. 2021. u 08:38

POČEV od 1. aprila, pa sve do kraja godine - dok traje akcija "Užice - čistiji grad" - cena priključka na gasnu mrežu za domaćinstva će iznositi 450 evra (plus PDV), umesto sadašnjih 780, koliko je trebalo izdvojiti tokom lanjske akcije.

УЖИЧАНИ ГАСОМ  ЧИСТЕ ВАЗДУХ: У највећем граду западне Србије од 1. априла почиње нова акција за смањење аеро-загађења

Foto N. Janković

Inače, redovna cena priključka na gas, bez pomenutih povoljnosti, Užičane je koštala 980 evra, bez poreza.

S obzirom na to da je Užice neslavni lider u državi po aero-zagađenju i količini suspenzovanih čestica čađi u vazduhu, Ere smatraju da bi troškovi gasifikacije trajno trebalo da ostanu na najnovijoj, akcijskoj ceni.

APSURD

REDOVNA cena priključka na gas od 980 evra, na koju treba dodati i pripadajući porez, godinama je bila najskuplja u državi - uprkos činjenici da je Užice najzagađeniji grad u Srbiji.

Pritom, ovaj iznos je moguće platiti u 24 mesečne rate, a Užičani koji su prošle godine podneli zahtev za priključak, ali se još nisu "prebacili" na gas to mogu učiniti po akcijskoj ceni, uz plaćanje u 12 mesečnih rata.

- Početkom aprila biće raspisan i konkurs za subvencionisanje mera energetske efikasnosti, pa će užičkim domaćinstvima iz budžeta grada ove godine biti dodeljeno 45 miliona dinara, pet više nego lane - objasnila je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Ovaj novac je namenjen za zamenu stolarije, izolaciju objekata i kupovinu nabavku kotlova na gas i pelet.

Podsetimo, protiv AD "Užice gas" - koje u gradu na Đetinji ima monopolski položaj u nabavci i distribuciji energenta, kao i u izgradnji gasne mreže - podneta je inspekcijska prijava. Razlozi za to su puštanje u rad gasnih merno-regulacionih stanica bez upotrebnih dozvola, uključujući i one pored užičkih škola. Dogodilo se, tako, da je u decembru prošle godine došlo do eksplozije gasa u stambenoj zgradi u naselju Krčagovo, a tek pukim slučajem žrtava nije bilo...

OD MINISTARSTVA 14 MILIONA

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević (levo) su potpisale tri ugovora ukupne vrednosti 19 miliona dinara, od kojih će 14 miliona biti utrošeno za nabavku gasnih kotlova za domaćinstva, četiri će koštati planirana zamena kotla u vrtiću "Bambi", a preostalih 730.000 je namenjeno za pošumljavanje.

Foto SG u Užicu

Takođe, protiv nekadašnjeg gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića i vlasnika MPP "Jedinstvo" Miće Mićića je podneta krivična prijava zbog sumnji da su prilikom formiranja i poslovanja AD "Užice gas", kao i pri konverzijama kotlarnica na gas, oštetili budžet lokalne samouprave i građane za višemilionske iznose. Ova prijava se nalazi u Višem javnom tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega