NEĆE ZGRADE, HOĆE SVOJU SKADARLIJU: Građani nezdovoljni planom uređenja starog jezgra Subotice, koje predviđa rušenje

J. LEMAJIĆ

22. 03. 2021. u 10:40

KOMISIJI za planove Grada Subotice stiglo je 26 primedaba i sugestija na nacrt Plana detaljne regulacije za zonu Centar 2. Nacrt se odnosi na Rudić ulicu, Ulicu Matije Gupca, kao i delu Ulice Maksima Gorkog, gde se planira rušenje nekih objekata, dok bi Ulica Petra Drapšina rušenjem kuća dobila potpuno novi izgled.

НЕЋЕ ЗГРАДЕ,  ХОЋЕ СВОЈУ СКАДАРЛИЈУ: Грађани нездовољни планом уређења старог језгра Суботице, које предвиђа рушење

Foto J. Lemajić

Primedbe su uložili građani, preduzeća i organizacije. U svojstvu građanina, Balint Pastor predsednik Skupštine grada, poručio je da nacrt mora da se povuče iz procedure i da se vrati na ponovnu izradu, a pre toga treba revidirati GUP iz 2018.

- Ovde treba sagledati i druge aspekte kao što su privredni, turistički... Gradsko jezgro treba da uživa zaštitu kao ambijentalna celina. Treba da očuvamo Ulicu Petra Drapšina, jednu od najstarijih sa karakterističnom kaldrmom - smatra Pastor.

Balint Pastor, Foto Tanjug

- U toj ulici je kuća Stipana Matijevića, prvog gradonačelnika posle Prvog svetskog rata i zamislite da je okruže višespratnice. Kako bi bilo da se to uradi u Skadarskoj ulici u Beogradu ili Laze Telečkog u Novom Sadu. Ako se to ne radi nigde, zašto bi se radilo u Subotici.

ŠTO SE GRBO RODI

-U proteklih više od 20 godina, ovaj grad su rušila tri gradonačelnika, pripadnici moje nacionalnosti. Nikad ih to neće abolirati i nikad se to neće moći oprati - podsetio je Ištvan Pastor, predsednik Skuštine AP Vojvodine i lider SVM.

- Jedan deo tih problema imamo i danas. Nećemo pristati, zbog toga što mislimo da se ovakvim planom čini zlo. Što se grbo rodi, to vreme ne ispravi, a ovo što imamo na stolu se tako rodilo.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture imao je primedbu da Nacrt PDR ne pruža zaštitu nepokretnim kulturnim dobrima, najverovatnije zbog pristupa svakom dobru ponaosob, a ne posmatranju gradskog jezgra kao prostorno kulturno-istorijske celine od velikog značaja.

- Gabariti i visina novoplaniranih objekata, čija ukupna površina bi bila više od deset puta veća od onih koji su predviđeni za rušenje, upravo su suprotni osnovnim atributima koji čuvaju autentičnost i integritet gradskog jezgra Subotice - obrazložio je Vladimir DŽamić iz RZZSK. Zbog toga treba pristupiti novoj izradi mera tehničke zaštite nepokretnih kulturnih dobara za Zonu 2.

Dok su se neki žalili na etažu budućih objekata, mogle su se čuti i primedbe investitora da je ona smanjena u odnosu na Generalni urbanistički plan, po kome je predviđeno čak 5+1 spratova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)