NEMA VIŠE AFRIČKE SVINJSKE KUGE: Stručnjaci veterinarske klinike u Pirotu danonoćno obilaze domaćinstva

V.Ć.

19. 03. 2021. u 06:21

OD pre mesec dana, kada su registrovali pojavu afričke svinjske kuge u jednom oboru u prigradskom selu Gnjilan, stručnjaci Veterinarske klinike iz ovog grada, bukvalno su danonoćno na terenu i, po nalogu resornog Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za vaterinu, prate razvoj situacije sa ovom bolešću, odnosno stanje u oborima svinja.

НЕМА ВИШЕ АФРИЧКЕ СВИЊСКЕ КУГЕ: Стручњаци ветеринарске клинике у Пироту даноноћно обилазе домаћинства

Foto V. Ćirić

Prema rečima Dejana Živića, direktora pirotske Veterinarske klinike, od tada je obavljeno preko 700 pregleda u domaćinstvima uzgajivača na teritoriji grada i na svu sreću više nije registrovan nijedan slučaj pojave zaraze koja je po svinje pogubna, odnosno neizlečiva.

Toliko pominjana zaraza je desetkovala lovišta u pirotskom kraju gde su lovci pronašli više desetina uginulih divljih svinja. Početkom prošle godine, u selima na kružnom putu i u okolini Dimitrovgrada, preventivno je eutanizirano ili zaklano više od 1000 domaćih svinja, kako bi se sperečilo širenja zaraze sa divljih na domaće svinje. Zaraza je dospela iz susedne Bugarske, gde postoji već četiri godine i to migratornim stazama kojima se kreću divlje svinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri