DOMOVI ZA IZBEGLICE UPOLA CENE: U novoj zgradi u Vrbasu biće zbrinuto 14 porodica pristiglih pre 26 godina iz Hrvatske i BiH

Z. Rajić

18. 03. 2021. u 08:25

POČETKOM aprila u Vrbasu će početi izgradnja objekta sa 14 stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH.

ДОМОВИ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ УПОЛА ЦЕНЕ: У новој згради у Врбасу биће збринуто 14 породица пристиглих пре 26 година из Хрватске и БиХ

Foto M. Milović

To je dogovoreno ove sedmice na sastanku predstavnika lokalne samouprave sa finansijerima projekta i izvođačima radova. Predviđeno je da stanovi budu završeni za 280 dana.

- U novoj zgradi će trajni smeštaj dobiti porodice koje su u izbeglištvu 26 godina. S njima će biti zaključeni ugovori o zakupu stanova na šest meseci, posle čega će moći da ih otkupe po ceni upola nižoj od tržišne - predočila je Danijela Ilić, članica Opštinskog veća, zadužena za socijalna pitanja i izbegla i raseljena lica.

Za samce i porodice od dva člana stanovi će biti od 20 kvadratnih metara, a povećavaće se za po 10 kvadrata za svakog narednog člana domaćinstva.

PODRŠKA Predrag Rojević, Foto G. D.

- Za izgradnju stanova pola miliona evra odobrila je Banka za razvoj Saveta Evrope, a lokalna samouprava je obezbedila komunalno i infrastrukturno opremljen plac i preuzela obavezu parternog uređenja. Zgrada će urbanistički unaprediti i ulepšati naselje Vinogradi, preko mosta na Velikom bačkom kanalu, gde će biti podignuta - rekao je predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

KUĆE NA SELU

Za izbeglice u Vrbasu uskoro će biti obezbeđene i četiri seoske kuće. Za njihovu kupovinu biće bespovratno dodeljeno po 9.500 evra, a uz to i 1.500 evra za nabavku građevinskog materijala ili kućnih aparata i nameštaja. Konkurs je otvoren do 2. aprila.

Za izvođače radova odabrani su "Kej" iz Valjeva i "Jugogradnja" iz Beograda, s kojima je ugovore potpisala Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru (JUP), partner Komesarijata RS za izbeglice i migracije.

Krov nad glavom osigurava se kroz regionalni program Srbije, BiH, CG i Hrvatske, uz podršku UNHCR, OEBS i Banke za razvoj Saveta Evrope. Najveći donatori su EU i SAD, a finansijsku podršku pružaju i Turska i 12 evropskih država.

- S novih 14 stanova, u našoj sredini biće stambeno zbrinuta ukupno 91 izbeglička porodica. U prethodnom periodu smo izdvojili više od 100 miliona dinara za njihove domove i ekonomsko osnaživanje - istakao je zamenik predsednika opštine Vrbas Milan Glušac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!