KAP KOJA ŽIVOT ZNAČI: Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra u Subotici

J.L.

12. 03. 2021. u 16:14

CRVENI krst Subotice, u saradnji sa Službom za transfuziologiju Opšte bolnice, održaće sutra akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom "Pokloni život", u Atriumu hotela "Galerija", od 9 do 12 časova.

КАП КОЈА ЖИВОТ ЗНАЧИ: Акција добровољног давања крви сутра у Суботици

Foto: V: Danilov

Dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba uzrasta od 18 do 65 godina, a kako savetuje Nevena Lukić, saradnica Crvenog krsta Subotice, pre dolaska na akciju građani treba da imaju lagani doručak, da unesu dovoljno tečnosti i da budu odmorni, zbog čega preporučuje da se večeras uzdrže od jake fizičke aktivnosti.

- Građani koji su preležali infekciju bez simptoma, mogu da daju krv posle 14 dana. Oni koji su imali lakšu kliničku sliku posle 28, dok oni koji su imali tešku kliničku sliku treba da sačekaju puna tri meseca pre nego što se odazovu na akciju. Što se tiče vakcinacije, odnosno revakcinacije, svi koji su primili vakcine "Fajzer-Biontek" i "Sinofarm" mogu bez odlaganja da daju krv, a oni koji su primili "AstraZeneku" i "Sputnjik 5" neka sačekaju dve nedelje od vakcinacije ili revakcinacije - savetuje Lukić.

Od početka godine, Crveni krst je zajedno sa Službom za transfuziologiju održao 12 akcija dobrovoljnog davanja krvi po mesnim zajednicama, školama i preduzećma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici