PROBLEMATIČNO, ALI POD KONTROLOM: Najnoviji podaci o epidemiji u Rudničko-takovskom kraju

M.B.

12. 03. 2021. u 15:48

U KOVID odeljenjima Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu, trenutno se leči ukupno 27 pacijenata, dvoje više u odnosu na jučerašnji dnevni presek.

ПРОБЛЕМАТИЧНО, АЛИ ПОД КОНТРОЛОМ: Најновији подаци о епидемији у Рудничко-таковском крају

Foto: M. B.

- Na Grudnom odeljenju smešteno je njih 16, na Neurologiji 11. Pozitivno na korona virus ih je 24, dva pacijenta imaju negativan rezultat testiranja, jedan čeka reziltate testa. U ova 24 sata, primili smo tri pacijenta sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju korona virusom, jednog smo otpustili kući. Starosna dob trenutno hospitalizovanih je od 70 godina naviše, većinom sa obostranom upalom pluća. Donja granica hospitalizovanbih su 1963-1965. godišta, ali to su sporadični slučajevi. Poslednje dve sedmice, imamo „skok“ od preko 50 odsto popunjenosti naših kovid odeljenja – izjavio je danas dr Predrag Šutić, v.d. direktora te bolnice.

I u Rudničko-takovskom kraju, epidemiološka situacija je vrlo problematična, ali zasad, prema izjavama nadležnih, pod kontrolom. Danas je zasedao i Stručno operativni tim za prvu i medicinsku pomoć i zaštitu od epidemije na teritoriji ove opštine.

- Poslednjih dana, uvećava se broj prvih pregleda i pacijenata pozitivnih na kovid-19 u našem kraju. Ovaj tim apeluje na sugrađane da se vakcinišu, jer to je jedini način da izađemo iz ove nemile situacije. Zadovoljni smo dosadašnjom ovdašnjom imunizacijom: prvu dozu vakcina primilo je 5.868 žitelja našeg kraja, revakcinisano je njih 3.130 - kaza– je predsednik opštine Dejan Kovačević.

Rukovodilac pomenutog tima je dr Aleksandar Čivović, v.d. direktora milanovačkog Doma zdravlja.

- Među vakcinisanim osobama, do sada imamo njih 13 koje su potvrđeno pozitivne na kovid- 19 posle prve doze vakcine. To znači, da im se revakcinacija odlaže. Potrebno je, da od revakcine prođe 15-20 dana do imunizacijskog odgovora organizma, a i za to vreme da se vodi računa o fizičkoj distanci i korišćenju ličnih zaštitnih sredstava – kazao je on.

Po računici tog Doma, ukupan broj obolelih od korona virusa u aktuelnom „piku“ epidemije ovde je zasad 2.010, od kojih je izlečeno 909.

Pandemiju kovid-19 u Rudničko-takovskom kraju, izveštajno pratimo u dve etape. U prvoj, od njenog početka u martu prošle godine do smirivanja u maju, ukupno je obolelo 60 lica, od kojih su petoro preminuli, svi ostali su, prema zvaničnim podacima, izlečeni. U drugoj, od polovine juna i u aktuelnom „piku“ epidemije, koji još ne pokazuje trend smirivanja, zaražena su ukupno 2.010 lica, uz nažalost 88 smrtnih žrtava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove