VLAST NE SEDI SKRŠTENIH RUKU: Aleksandar Pajić - Problem aerozagađenja koji traje pet decenija se ne može rešiti za pet dana

V.M.

12. 03. 2021. u 14:31

PROBLEM aerozagađenja koji traje već pet decenija, ne može biti rešen za pet dana, kaže dr Aleksandar Pajić, posle negodovanja dela sugrađana zbog aerozagađenosti.

ВЛАСТ НЕ СЕДИ СКРШТЕНИХ РУКУ: Александар Пајић - Проблем аерозагађења који траје пет деценија се не може решити за пет дана

Foto: V. Mitrić

Dr Pajić ističe da pored njegove velike želje, ozbiljnog rada i mnogo problema sa kojima se susreo, preduzeti su i sledeć i koraci:

- Objavili smo javnu nabavku za monitoring kvaliteta vazduha u našem gradu u iznosu od preko 4,5 miliona dinara, koje će Grad iz budžeta obezbediti za praćenje zagađenja vazduha; "Eliksir Zorka” kao naručilac praćenja emisije fluorovodonika (HF) u vazduhu saglasan je da Zavod za javno zdravlje u Šapcu u buduće zvanično objavljuje podatke o količini ovog jedinjenja u našem gradu; Sa predstavnicima Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca razgovarali smo o predlozima koji će, pored ostalog, dovesti do smanjenja i sprečavanja čestičnog zagađenja vazduha u Šapcu; Sa inspekcijom za zaštitu životne sredine započeli smo ispitivanje javnog mnjenja putem ankete na osnovu koje će se prikupiti veoma značajni podaci, a na osnovu kojih će se dati predlozi za smanjenje čestičnog zagađenja na teritoriji grada Šapca; Sa direktorom Zavoda za javno zdravlje u Šapcu dogovorili smo se o ažurnosti objavljenih podataka o kvalitetu vazduha, održavanju mernih stanica kao i o budućim ulaganjima u kvalitet i poboljšanje uređaja za merenje zagađenja vazduha - kaže dr Pajić.

Pajić podseća da je, od januara ove godine, smanjili smo cenu priključka na gas za 30 odsto za individualna ložišta „što će smanjiti i zagađenje vazduha jer će se domaćinstva umesto na ugalj, grejati na gas“.

- Od samog dolaska na vlast, postavili smo mobilnu automatsku stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha na centralnom gradskom trgu koja meri i PM čestice -ističe čelnik grada na Savi.-Kao što vidite, svakodnevno sam se bavio temom aerozagađenja na ozbiljan i studiozan način. Grad Šabac se neće zaustaviti na tome. Nastavićemo pregovore sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, Agencijom za zaštitu životne sredine, inspekcijama, nezavisnim institucijama, privrednicima. Smatram da nije potrebno na bilo koji način tražiti mogućnost medijskog eksponiranja kako biste sebe stavili u prvi plan. I na prvom sastanku, iz najbolje namere, pozvao sam ,,Mame Šapčanke” da budu deo tima koji će ozbiljno raditi na rešavanju problema aerozagađenja na teritoriji našeg grada. Zamolio bih vas da budete deo rešenja, a ne širenja problema! Najbolja namera mi je da se sa širokim frontom podrške izborimo za čist vazduh u narednom periodu.

Dr Pajić je zamolio sve sugrađane da budu strpljivi „jer su za rešavanje ovog višedecenijskog problema potrebni vreme i volja, a grad ima jaku volju da se izbori za čist vazduh za sve svoje sugrađane“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili