TRAŽE ZAŠTITU OD MIGRANATA: Meštani Tavankuta, kod Subotice, za dva dana sakupili 2.000 potpisa

J. LEMAJIĆ

12. 03. 2021. u 08:38

ZA samo dva dana oko dve hiljade stanovnika Gornjeg i Donjeg Tavankuta i Ljutova, subotičkih sela u blizini granice sa Mađarskom, potpisalo je peticiju kojom zahtevaju od policije da ih zaštiti od migranata koji u velikom broju borave na obodima ovih naselja.

ТРАЖЕ ЗАШТИТУ ОД МИГРАНАТА: Мештани Таванкута, код Суботице, за два дана сакупили 2.000 потписа

Foto J. Lemajić

Od napuštenih kuća i vikendica na Čikeriji i Madarašu do srpsko-mađarske državne međe žicom opasane, svega je 500 metara. Koliko je blizu svedoče i poruke koje stižu od mađarskih mobilnih operatera. Zbog toga je ovaj deo do koga vodi letnji put izuzetno zanimljiv migrantima. Do tamo ih dovedu taksisti iz Subotice i Sombora, a oni uđu u tuđe kuće i tamo čekaju pogodan trenutak za ilegalan prelazak granice. Dok se za to ne ukaže prilika, oni u manjim ili većim grupama šetaju po selu. Meštani tvrde da ih svakodnevno na ulicama ima oko dve stotine.

- Peticijom smo tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova da se lociraju svi migranti na teritoriji naselja i da se prevezu u Prihvatni centar - kaže Vladimir Vidaković, meštanin Donjeg Tavankuta.

Foto J. Lemajić

- Tražili smo i da policija bude tokom 24 sata na ulicama Tavankuta. Radnim danima policija je tu u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, a subotom od 18 časova ne rade do ponedeljka ujutru. Ne osećamo se bezbedno u svom selu.

OBEĆANjE POLICIJE

NA sastanku predstavnika mesne zajednice sa pripadnicima policije osim uobičajenog izveštaja o stanju u selu razmatrano je i pitanje migranata. Sastanku su prisustvovali predstavnici policije i pogranične policije.

A, na inicijativu građana, policija je obavestila mesnu zajednicu da će pojačati svoje aktivnosti u narednom periodu koje se tiču bezbednosti meštana ovog sela.

Situacija je, kažu potpisnici peticije, veoma ozbiljna. Ljudima su uništili kuće i vikendice. Kada domaćin iz predostrožnosti isključi struju, oni se često žicama ponovo priključe.

 Jedan od salaša gde se kriju migranti, Foto J. Lemajić

- Situacija je žalosna. Ima puno obijenih kuća i vikendica, uništenih imanja, ali do sada nije bilo nikakvog fizičkog incidenta. Mi želimo da se oni smeste u Prihvatni centar, gde sve imaju obezbeđeno - dodaje Vidaković.

Peticija je predata čelnicima mesne zajednice, gde je održan sastanak sa pripadnicima PU u Subotici.

- Migranti su prisutni u Tavankutu u nešto većem broju nego što su bili od početka migrantske krize. Ali ova situacija nije samo u Tavankutu nego i u svim pograničnim mestima - kaže Dejan Lončarević, predsednik Saveta MZ Tavankut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere