I UTEHA I PODRŠKA: Valjevci ne zaboravljaju vladiku Lavrentija

V.Mitrić, B.Puzović

11. 03. 2021. u 12:49

SVAKA poseta vladike Lavrentija Eparhiji valjevskoj SPC, čije je administrator, po odluci Svetog arhijerejskog sinoda SPC, za sveštenstvo, monaštvo i verujući narod tog dela Srbije, dođe kao melem na ranu, posle upokojenja ovdašnjeg vladike Milutina, čemu će, uskoro, godina dana.

И УТЕХА И ПОДРШКА: Ваљевци не заборављају владику Лаврентија

Foto: Eparhija šabačka

Ne bez razloga, jer je vladika Milutin bio duhovno čedo episkopa Lavrentija, koji ga je jako poštovao i voleo i predložio ga Svetom arhijereskom saboru SPC za arhijereja i, pre skoro deceniju i po, odlučio da podeli pola svoje eparhije, što bi retko koji vladika učinio, na valjevsku i šabačku.

Obaveza je svakog arhijereja da kad dolazi u drugu eparhiju, traži  blagoslov nadležnog episkopa. Vladika Milutin, dok je bio episkop australijansko zelandski i potom valjevski, voleo je da dođe u Eparhiju šabačku, posebno u Manastir Kaonu, koju je on svojim delanjem prosvetlio u svakom pogledu.

 -Vi ste, ne samo čedo ovo eparhije, već dete Kaone, gde ste došli kao dečak i za vas je blagoslov, zauvek, i obema rukama, rekao mi je vladika Lavrentije na moju veliku radost.

Vladika je upravo, u arhijerejskog zamenika Mirka Vilotića, kao nadležan arhijerej za  valjevsku eparhiju, bio u kanonskoj poseti, gde je srdačno dočekan. Mnoge sveštenike i monahe u ovom delu Srbije baš on je rukopoložio ili je sa njima godinama sarađivao pre podele eparhije. Zato su susreti uvek topli, punio ljubavi i uzajamnog poštovanja kako je jedino ide uz ime ovog arhijereja, koji je to postao pre skopo pet i po decenije u čemu mu niko nije ravan ni u pravoslavnom ni u celom hrišćanskom svetu.

- Bio je i ostao blag, tih, ali jasan i precizan i u molitvi, u  razgovoru i u delu- pričaju nam valjevski sveštenici.

-Takav je, jednostavno naš vladika Lavrentije. Svaki susret sa njim, zaista, nam malo olakša tugu zbog prerarnog odlaska našeg episkopa Milutina, koji je bio i duhovno čedo, ali jedno vreme i desna ruka vladike Lavrentija.

U ime sveštenstva i monaštva Eparhijhe valjevske SPC omiljenog vladiku je pozdravio protonamesnik Filip Jakovljevič, arhijerejski zamenik  episkopa valjevskog, ističući „iako se bliži godina od zemaljske končine Episkopa valjevskog Milutina, te oseća nedostatak njegove očinske brige i ljubavi, službe u Eparhiji valjevskoj i dalje besprekorno funkcionišu, zahvaljujući trudoljubivom sveštenstvu, dobroj organizaciji koju je vladika Milutin utemeljio i blagoslovima episkopa šabačkog i administratora Eparhije valjevske G. Lavrentija, kao i svekolikoj podršci koju braći u Valjevu pruža njegov zamenik protojerej – stavrofor Mirko Vilotić“.

Domaćin, prota Filip Jakovljević je, izrazivši veliku radost zbog ozdravljenja episkopa Lavrentija i posete koju je upriličio eparhiji kojom danas administrira, a kojom je nekad upravljao kao episkop šabačko – valjevski“.

Eparhija valjevska, kako je rečeno, broji 52 crkvene opštine i 10 uprava manastira. Glavni i odgovornik urednik Radija Istočnik protonamesnik Slobodan Aleksić rekao je da eparhijsko glasilo blagovesti reč Božju i da su njegovi zaposleni zdravi.        

- Budući da je ova godina, godina velikih jubileja Svetog Vladike Nikolaja – 140 godina od rođenja, 65 od upokojenja i 30 godina od prenosa moštiju u rodni Lelić, Radio Istočnik će posebnu pažnju posvetiti njihovom obeležavanju- obavešten je vladika Lavrentije.

U programu će biti zastupljene emisije o liku i delu Lelićkog Zlatousta, najavio je protonamesnik Slobodan Aleksić i izrazio želju da v ladika Lavrentije bude gost neke od emisija i podeli svoja sećanja na dane u kom se Vladika Nikolaj vratio u zavičaj, rane godine svoje arhijerejske službe u ovim krajevima.

Odziv za veronauku u Eparhiji valjevskoj godinama je rekordan među eparhijama Srpske pravoslavne crkve. U osnovnim školama pohađa je 87, a u srednjim  83 odsto učenika. Shodno novonastaloj situaciji i učenju na daljinu, Eparhijski odbor za veronauku u saradnji sa Radijom Istočnik realizovao je video časove po planu i programu, rekao je sekretar Odbora jerej Dalibor Čkojić. Budući prepoznatljiv po nizu aktivnosti koje, pored veronauke, afirmišu tekovine i velikane srpske istorije, tradicije i kulture, ove godine Odbor je realizovao izložbu „Deca i veće“, koja je prikazana u svim školama, a na Trgu vojvode Mišića može se pogledati njena postavka namenjena sugrađanima svih generacija.

Protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog pohvalio je rad Pravoslavne narodne hrišćanske zajednice „Vozdviženije Časnog Krsta“, čiji je duhovnik protojerej – stavrofor Milinko Jović dobitnik nagrade Grada Valjeva za 2019. godinu u oblasti humanosti i socijalnog staranja.

- Čestitam vam i voleo bih da nastavite tim putem, rekao je valjevskim sveštenicima i monaštvo vladika Lavrentije.

- Čestitam vam predstojeće praznike i molim da se molite za sve nas. Budimo pred Gospodom u srcu zajedno i On će biti sa nama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega