NA LEČENJU I ČITAVE PORODICE: Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM jako ozbiljna

D. Zečević

10. 03. 2021. u 15:03

SITUACIJU sa korona virusom u srpskim sredinama na Kosmetu zdravstveni radnici ocenjuju jako ozbiljnom i komplikovanom, jer se na bolničkom lečenju nalazi sve veći broj pacijenata.

НА ЛЕЧЕЊУ И ЧИТАВЕ ПОРОДИЦЕ: Епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ јако озбиљна

KBC Kosovska Mitrovica

Naime, prema rečima dr Zlatana Eleka, direktora bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, veći je broj pacijenata koji dolaze na lečenje od onih koji se otpuštaju, tako da se trenutno u ovoj zdravstvenoj ustanovi na lečenju nalazi 149 pacijenata.


-Od pomenutog broja njih 57 je na kiseoniku, troje ih je na respiratoru, a ono što je karakteristično jeste da su na lečenju zadržani pacijenti sa obostranom upalom pluća uz dodatne pridružene bolesti - ističe dr Elek za "Novosti", napominjući da su kapaciteti ove zdravstvene ustanove 180 postelja.

Direktor bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici opominje da se na lečenju nalaze i gotovo čitave porodice, zbog čega apeluje na poštovanje epidemioloških mera, ali i na vakcinaciju koja se za žitelje srpskih sredina sa Kosmeta odvija u Raški, Kuršumliji i Bujanovcu.

-Od sledeće nedelje građani severa Kosmeta imaju mogućnosti da se u Raški vakcinišu kineskom ili fajzerovom vakcinom i ono što je najbitnije nismo limitirani brojem vakcinacija tako da molim sve građane koji se nisu vakcinisali da  iskoristimo tu mogućnost koja nam je pružena zahvaljujuću predsedniku Aleksadru Vučiću, resornom Ministarstvu i Kancelariji za Kosovo i Metohiju - ističe direktor Elek, koji opominje da je od početka epidemije korona  virusa od kovida 19 obolelo 307 zdravstvenih i 46 nemedicinskih radnika zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici od kojih je troje njih preminulo.


STABILNO U DOMOVIMA I ŠKOLAMA

Uprkos ozbiljoj situaciji sa kovidom 19 u studentskim domovima prištinskog Univerzizeta situacije je stabilna, što je, prema saznanjima "Novosti", slučaj i sa školama koje nastavu pohađaju po srpskom sistemu .


- U zavisnosti od obaveza na fakultetima u domovima ovih dana imamo u rasponu od 350 do 850 studenata jer se nastava odvija onlajn. Iako je bilo sporadičnih slučajeva obolelih od kovida 19 među studentima,uveli smo obavezu pregleda u Studentskoj poliklinici svih studenata koji dolaze a imamo i nekoliko izolovanih soba u slučaju da imamo obolelih od kovida 19 među studentima - ističe Dragana Antonijević, direktorka Studentkog centra sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna