ZRENJANINCI, EVO ŠTA ZAGAĐUJE VAŠ GRAD: Sedeo je devet sati kraj puta i brojao - 903 kamiona protutnjalo kroz centar (FOTO+VIDEO)

B. GRUJIĆ

05. 03. 2021. u 11:49

ZRENjANINAC Bekim Rukeci, aktivista udruženja "Zrenjaninska akcija" ili ZRAK, devet sati je sedeo na magistrali blizu centra grada i izbrojao 903 kamiona, koji su, prema proračunima stručnjaka iz ovog udruženja, isporučili četiri tone ugljen-dioksida i to u toku samo tog jednog dana.

ЗРЕЊАНИНЦИ, ЕВО ШТА ЗАГАЂУЈЕ ВАШ ГРАД: Седео је девет сати крај пута и бројао - 903 камиона протутњало кроз центар (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Grad Zrenjanin

Na mesečnom nivou, za prosečnih devet sati, radnim danima, ako se.u obzir uzme slična frekvencija teških kamiona, to iznosi skoro 20 hiljada istih, plus još automobila i dostavnih kombi vozila, a količina ispuštenog ugljen - dioksida je više od 100 tona.

- Nedavno smo, u Zrenjaninu i u Elemiru, postavili šest senzora za merenje kvaliteta vazduha i uverili se u parametre ozbiljnog aerozagađenja - uglas ističu članovi ZRAK-a, ističući da je namera akcije sa brojanjem kamiona na centralnoj gradskoj magistrali, da se ukaže na pogubne efekte kamionskog sobraćaja, kao na neophodnost završetka obilaznice oko Zrenjanina, koju mnogi nazivaju Skadar na Bojani.

- Ne želimo da licitiramo sa razlozima višegodišnje izgradnje obilaznice i debelim ni kašnjenjem, namera je da nadležnima jasno ukažemo, da se ne igraju sa strpljenjem građana, koje je već toliko smanjeno zbog poznatog razloga fabrike vode - dodaju članovi Udruženja ZRAK, uz napomenu da su podaci, dobijeni brojanjem kamiona, biti dostupni svakom ko želi i može da pomogne u ubrzanju problema sa obilaznicom, koja je ključ za rešenje svih problema zagađenja i buke u Zrenjaninu.

Mada je rok za završetak famozne obilaznice, u dužini 3,7 kilometara, bio 2019. godine, radovi su još uvek u toku i trenutno se.radi treća faza, nakon što je izgrađen most na Begeju, a u toku su radovi na silaznoj rampi sa mosta, a najveći problem je spornih 400 metara puta obilaznice, koja se ukršta sa već postojećim dalekovodima.

Foto: Zrenjaninska akcija

POPRAVKA PUTEVA NEOPHODNA

Jednog dana, kada obilaznica oko Zrenjanina, bude završena, otvara se nezaobilazno pitanje popravke puteva, koja obzirom na ogromnu frekvenciju kamiona, mora biti urađena, što će, kako kažu u Zrenjaninskoj akciji, dodatno koštati građane Zrenjanina.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju