VAZDUH U "LJUBIČASTOM" ZBOG OTROVA: Građani Srbije dišu "na škrge" zbog teškog smoga i prekomernog zagađenja

J. Su.

26. 02. 2021. u 07:45

MNOGI gradovi u Srbiji poslednjih dana prekriveni su teškim smogom i prekomernim zagađenjem, zbog povišenih koncentracija praškastih materija.

ВАЗДУХ У ЉУБИЧАСТОМ ЗБОГ ОТРОВА: Грађани Србије дишу на шкрге због тешког смога и прекомерног загађења

Foto V. N.

I dok građani dišu na "škrge", nadležni se ne oglašavaju. Koncentracije kancerogenih PM čestica dostižu i 500 mikrograma po metru kubnom u Novom Sadu, što je 10 puta više od gornje dozvoljene granice. Nije mnogo bolje ni u Beogradu.

Da je vazduh u Srbiji jako zagađen, konačno, pokazuju strani, ali i domaći sajtovi koji objavljuju rezultate merenja. Na portalu "Beoeko", vazduh se juče "crveneo". Sličnu situaciju prikazivala su i merenja Agencije za zaštitu životne sredine, gde je Beograd prikazan u "crvenoj" i "ljubičastoj" zoni, kao zagađen i jako zagađen grad. Međunarodni portal "ErVižual" objavio je da su koncentracije PM čestica 168 mikrograma po metru kubnom.

Najviše je u vazduhu onih najopasnijih, PM 2,5.

Kako je ranije za "Novosti" pričala Dubravka Relić, profesor Hemijskog fakulteta BU, najveći problem su sitne čestice, PM 10 i PM 2,5, koje nastaju sagorevanjem uglja. One lakše uđu u najdublje delove pluća.

- Problem sitnih čestica je taj što vezuju za sebe čak i najopasnija jedinjenja, kao što su hlorovani aromatični ugljovodonici, od kojih su neki kancerogeni - rekla je profesorka Relić.

- Na te čestice "kače" se i razni metali, a među njima i kancerogeni arsen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave