SUROVOST U KLUPI NA DNEVNOM REDU: Novi Sad osniva đački parlament za suzbijanje nasilja, počinje s radom na proleće

J. S.

04. 03. 2021. u 08:25

NA proleće tokom ove školske godine u Novom Sadu će biti oformljen Gradski učenički parlament za borbu protiv nasilja u školama, koji će činiti đaci, predstavnici osnovnih i srednjih škola - potvrdila je juče "Novostima" Dina Vučinić, predsednica Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama i članica Gradskog veća za obrazovanje.

СУРОВОСТ У КЛУПИ НА ДНЕВНОМ РЕДУ: Нови Сад оснива ђачки парламент за сузбијање насиља, почиње с радом на пролеће

Foto N. Karlić

Time će Novi Sad biti prvi grad u Srbiji koji je u borbu protiv nasilja u školama uključio đake i formirao njihov parlament za ovu namenu.

- Svaka od 36 osnovnih i 16 srednjih škola u Novom Sadu imaće svog predstavnika u Đačkom parlamentu. Formiranje parlamenta biće uskoro završeno i on će početi sa radom - kazala je Vučinićeva uz nadu da će pandemijska slika biti povoljnija te da će učenički parlament moći da se okuplja makar parcijalno.

Foto Privatna arhiva

U zavisnosti od pandemije, parlament će se u početku održavati "onlajn" komunikacijom. Na početku će se parlament baviti najurgentnijim temama, a dnevni red će predlagati upravo đaci. Oni su najupućeniji u oblike i stepen nasilja među vršnjacima u osnovnim i srednjim školama.

- Cilj je u svakom slučaju da se uspostavi direktna komunikacija sa njima i da čujemo njihove ideje i predloge kako bismo efikasnije uticali na prevenciju nasilja u školama - kazala je Dina Vučinić.

PAŽNjA NA ONLAJN NASTAVI

OVAJ tim je pokrenuo i projekat Cinteraction, a reč je o aplikaciji koja pomaže predavačima da vide kolika je pažnja studenata za vreme onlajn predavanja.

- Kada studenti rade zadatke, zna se da im je pažnja usmerena na njihovo rešavanje, a situacija je drugačija kada su predavanja preko platformi - predočava prof. dr Ćulibrk.

- Aplikacija će registrovati ono što bi predavač primetio u realnim uslovima predavanja u učionici sa studentima.

Koordinaciono telo i Đački parlament će od predstavnika učenika dobijati informacije, predloge i savete. Sa svoje strane će učenicima pomagati u suzbijanju vršnjačkog nasilja, ali i u sprečavanju upotrebe psihoaktivnih supstanci, alkohola i cigareta.

U nedavnoj anonimnoj anketi među 11.000 đaka, njih 11 odsto priznalo je da su počinili fizičko nasilje nad drugima. Ukupno šest procenata počinilo je psihičko, a upola manje njih fizičko nasilje nad školskim drugovima. Anketa je ujedno pokazala i da navedene oblike nasilja nije prijavilo 36 odsto učenika. Njih 34 odsto nasilje je prijavilo roditeljima, 17 procenata školi, šest procenata prijateljima, a svega četiri odsto - policiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma