LABUDOVI VRŠČANIMA PRIRASLI ZA SRCE: Pokrenuta inicijativa da se na Gradskom jezeru oformi ostrvce samo za njih

J. J. Baljak

03. 03. 2021. u 19:21

LABUDOVI, koji su prvi put prezimili na Gradskom jezeru u Vršcu, toliko su prirasli za srce Vrščanima, da su pokrenuli inicijativu da se na sredini ovog omiljenog gradskog kupališta oformi ostrvce ili postavi splav samo za njih.

ЛАБУДОВИ ВРШЧАНИМА ПРИРАСЛИ ЗА СРЦЕ: Покренута иницијатива да се на Градском језеру оформи острвце само за њих

Foto: Veronika Pavkov

Na taj način bi omogućili da makar jedan par ovih gracioznih ptica ostane na jezeru tokom cele godine, čak i kada krene kupališna sezona.

Stručnjaci svakako ističu da nije za očekivati da će celo jato, koje je u jednom trenutku imalo čak 22 mlade ptice, tu ostati tokom cele godine. Naročito zato što je ta vodena površina dovoljna samo za jedan par sa mladuncima.

Foto: Veronika Pavkov

Inače, osim što predstavljaju praznik za oči, ove graciozne ptice su i korisne, jer su pojele svu travu u plićim delovima jezera, kao i na priobalju, i tako „pomogle“ radnicima JKP „Drugi oktobar“, koji su zaduženi za održavanje ove vodene površine. Zahvaljujući njima, voda u jezeru nikada nije bila čistija u ovom periodu.

Foto: Veronika Pavkov

Ipak, zbog sve manje hrane, oni su osetili potrebu da promene sredinu, pa sada tu ima 13 labudova.

Kako bi produžili njihov boravak u Vršcu, građanima se savetuje da im donose hranu, ali nikako hleb, već samo travu, žito i kukuruz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri