JEČAM STRADAO VIŠE OD ŽITA: Nagle promene vremena oštetile ozime useve u južnom Banatu

J.J. Baljak

27. 02. 2021. u 13:21

NAGLE temperaturne promene, koje su u južnom Banatu u razmaku od svega desetak dana varirale od 13 stepeni Celzijusa ispod nule do sadašnjih +17, negativno su uticale na ozime useve pšenice i ječma.

ЈЕЧАМ СТРАДАО ВИШЕ ОД ЖИТА: Нагле промене времена оштетиле озиме усеве у јужном Банату

Foto: PSS Agrozavod

Uz standardne patogene, koji su inače prisutni u ovom periodu, pojavilo se i intenzivno žutilo lisne mase, što je zabrinulo ratare.

-Situacija sa pšenicom je naočigled dramatična, ali u suštini nije taško strašno, jer je čvor bokorenja kod većine ovih useva ostao očuvan, a to je najvažnije. Sa otopljavanjem će vrlo brzo doći do izbacivanja novih listova, tako da će se usevi oporaviti, što se ne može reći i za sve parcele pod ječmom, koji je pretrpeo veću štetu – kaže Vesna Jovančić iz PSS „Agrozavod“, koji pokriva teritorije Vršca, Kovina, Bele Crkve i Plandišta.

Najviše je stradao ječam koji je posejan u prvim rokovima setve i to na neadekvatnoj dubini. Tu se beleži propadanje većeg dela biljaka, što će uticati i na prinos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024