FEKALIJE SE SLIVAJU NIZ ULICU: U Žitištu kraj Zrenjanina odvodi podzemnih voda već godinama izvor zaraze i smrada

B. Grujić

03. 03. 2021. u 07:26

KANALI za odvod podzemnih voda u Žitištu kraj Zrenjanina već godinama su izvor zaraze i nesnosnog smrada.

ФЕКАЛИЈЕ СЕ СЛИВАЈУ  НИЗ УЛИЦУ: У Житишту крај Зрењанина одводи подземних вода већ годинама извор заразе и смрада

Foto Nevena Marinković

Ne samo da se u te odvode koji vode direktno u reku Begej, puštaju otpadi iz lokalne klanice, već u njima završavaju i fekalije iz porodičnih domaćinstava.

Najgora situacija je u Železničkoj ulici, a meštanka ovog kraja Nevena Marinković od 2015. godine vodi bitku da se reši vrlo veliki problem. Podršku u svojoj borbi nedavno je dobila i od većine svojih komšija, koji okupljanjem žele da ukažu na svoju muku.

- Ne želim ni u koga direktno da upirem prstom, ali tačno se zna koje kuće cevima fekalije ispuštaju direktno u kanal i ugrožavaju naš opstanak ovde - kaže Nevena.

- Nebrojano puta sam se žalila raznim inspekcijama opštine Žitište. Inspektori koji su izlazili na teren su to i utvrdili i naložili da se kanalizacione cevi koje su direktno izvedene u kanal, uklone. Te cevi su, međutim, spuštene dublje, zakamuflirane, da se ne vide, a sve je ostalo isto.

Nevena priča da je imala i neprijatnosti sa nesavesnim komšijama koji su najviše ugrožavali sredinu u kojoj svi žive.

- Prijavljivali su me policiji za navodni napad - kaže Nevena.

- Nije mi prijatno, ali ovo je postalo nesnošljivo. I dalje se puštaju fekalije u kanal i cevi iz domaćinstava se lepo vide, kada se priđe kanalu. Nedavno sam usnimila komšiju koji živi sa suprotne strane kanala, kako crevo iz svog kanalizacionog odvoda, sprovodi i pušta u kanal.

PLATO KLANICE PUN OTPADA

INSPEKCIJA je pokrenula postupak protiv kompanije "Premijum čiken" iz Žitišta, zbog nepravilnosti u radu i nepoštovanja propisa koji se tiču upravljanja otpadnim vodama. Prilikom kontrole, inspektori su utvrdili da klanica i prerada, koje rade sa 40 posto kapaciteta, ostatke životinjskog porekla i vodu razlivaju po okolnom platou i ulivaju u internu kanalizaciju.

Foto Nevena Marinković

- Nama nije cilj da kažnjavamo, već da jačamo svest o značaju odgovornog postupanja prema prirodi, ali nećemo tolerisati propuste u pogledu obaveza vezano za zaštitu okoline - istakla je u saopštenju ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

- Od kompanije "Premijum čiken", očekuje se da što pre otkloni sve nepravilnosti.

Radojica Ivančević, direktor Javno-komunalnog preduzeća "Ekos", kaže da će ovaj problem sa kanalom u Železničkoj ulici ali i brojnim drugim u Žitištu, koji traje decenijama, biti trajno rešen već ovog proleća.

- Kada se aktivira prečistač koji će neutralisati podzemne vode, koje u stvari zadaju najveće glavobolje, sve će biti rešeno.

- Čistač je postavljen, 99 posto i u toku su poslednje faze njegovog kompletnog aktiviranja i napokon će svi kanali u Žitištu biti bez podzemne vode - kaže Ivančević.

- S druge strane, bahato i nesavesno ispuštanje otpada iz kanalizacije domaćinstava, u nadležnosti je inspekcijskih službi, koje treba da reaguju po prijavi građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a