U SLAVU PROLEĆA: U Vladimirovcu obeležena tradicionalna manifestacija „Marcišor“

J. J. BALjAK

02. 03. 2021. u 16:37

U OŠ“ Prvi maj“ u selu Vladimirovac, u opštini Alibunar, održan je tradicionalni festival „Marcišor“, kojim pripadnici rumunske nacionalne manjine proslavljaju dolazak proleća.

У СЛАВУ ПРОЛЕЋА: У Владимировцу обележена традиционална манифестација „Марцишор“

Foto: Opština Alibunar

U nešto skromnijim uslovima, zbog epidemije, priređena je izložba dečjih radova, koju je posetila i predsednica opštine Zorana Bratić.

-Divno je videti mlade ljude, koji neguju tradiciju i gaje izuzetno poštovanje prema kulturnom nasleđu svojih predaka. To su generacije, koje su spremne da grade svetlu i zdravu budućnost – rekla je Bratićeva.

Marcišor, inače, predstavlja mali broš, za koji se vezuje verovanje da će svako ko ga nosi oko vrata biti bogat, srećan i zaštićen od bolesti tokom cele godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije