NIŠKE PLATE NA ZAČELJU: Statistika pokazuje da se u nišavskom okrugu najviše zarađuje u Doljevcu, a najmanje u Ražnju

D. ALIHODžIĆ

02. 03. 2021. u 09:22

ZARADE u svim opštinama na teritoriji Nišavskog okruga su od republičkog proseka uglavnom manje za oko hiljadu dinara, dok se sa primanjima u prestonici ne mogu ni porediti, s obzirom na to da su u Beogradu plate veće i do 20.000.

НИШКЕ ПЛАТЕ НА ЗАЧЕЉУ: Статистика показује да се у нишавском округу највише зарађује у Дољевцу, а најмање у Ражњу

Foto D. Alihodžić

Novina je, međutim, to što je situacija u ovom delu Srbije najbolja u Doljevcu, gde se prosečno zarađuje 65.629 dinara.

Slede Niš sa prosekom plata od 64.843, Merošina sa 56.418, Aleksinac sa 54.408, Gadžin Han sa 48.497, Svrljig sa 47.836 i Ražanj sa samo 46.607 dinara.

Goran Ljubić, Foto Tanjug

Goran Ljubić, dugogodišnji prvi čovek Doljevca - opštine sa oko 19.000 žitelja - kaže da ga ovi podaci nisu iznenadili jer je dolazak nemačke kompanije "Leoni", koja zapošljava 3.500 radnika, uticao na porast zarada u svim sektorima.

- Više niko neće više da radi za manje od 45.000 mesečno, a poslodavac neretko mora da izdvoji i više, ako želi da zadrži dobrog stručnjaka. Nadalje, sve do pre dve godine smo u Doljevcu i obližnjem Pukovcu imali 50 praznih lokala, a sada je sve otvoreno i radi, čak uprkos pandemiji - ističe Ljubić i napominje da zarade u ovdašnjem pogonu jedne bugarske farmaceutske kompanije dostižu 80.000.

Neretko se, međutim, suočavaju sa problemom nedostatka radne snage, pa ljudi ovde na posao dolaze i iz Žitorađe ili Gadžinog Hana.

- Odgovorno tvrdim da posla u Doljevcu nema samo za one koji neće da rade - kategoričan je Ljubić.

JUG

REPUBLIČKI prosek plate je nadmašila i Žitorađa, u kojoj je plata za poslednji mesec 2020. iznosila 67.119. Najniža prosečna zarada na jugu je zabeležena u Vlasotincu - 45.043.

Direktor Privredne komore u Nišu Aleksandar Milićević kaže da je "podizanje plata dobro ako je realno i ukoliko ga prati povećanje proizvodnje".

Aleksandar Milićević, Foto Privredna komora

- Doljevac je statistički bolji od Niša zato što je mali uzorak, odnosno tamo ima par fabrika koje podižu srednju platu. To su "Leoni" i "Sofarma", dok je u Merošini samo "Ergomejd" strana investicija.

Povrh svega, decembarska plata nije najbolji orijentir jer se tada, po pravilu, isplaćuju i bonusi, odnosno sve ono što se može, da bi se umanjila dobit - tumači Milićević, ne isključujući ni mogućnost da se radi o nadoknađivanju zaostalih zarada, ili isplate prinadležnosti pre Nove godine.

Zato i smatra da treba posmatrati višemesečni trend, a on se - tvrdi - razlikuje.

Branislav Jovanović, Foto Koalicija za Niš

Za odbornika opozicione koalicije nazvane "Niš, moj grad" Branislava Jovanovića podatak da su prosečne zarade u Prokuplju i Doljevcu veće nego u gradu na Nišavi je - frapantan. Kaže i da ga još više zabrinjava to što Beograd "beži" za gotovo 20.000.

- U manjim gradovima na jugu Srbije ponešto još i radi, dok je situacija u Nišu drastično lošija. O tome svedoči stanje ovdašnje infrastrukture, jer je vrhunski domet lokalne samouprave postavljanje "grebanog" asfalta. Nema nijednog obdaništa, škole, bulevara... nijedne fabrike na vidiku. Istovremeno, u Vranju se završava postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u Leskovcu počinje gradnja stadiona, u Pirotu "niče" sajmište... zaključuje Jovanović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POZIV LESKOVČANIMA: Preventivni pregledi bez zakazivanja