TRI VINOGRADA U KRUŠEVCU: Nastavljeno orezivanje svete loze s Hilandara u Srbiji

S. Babović

28. 02. 2021. u 15:01

OREZIVANjE loze sa Svete Gore, koja je počelo na Svetog Trifuna u porti Crkve Svete Trojice u Trsteniku, nastavljeno je danas u Kruševcu u tri mala vinograda pored crkava Lazarice,Svetog Đorđa i Svetog Jovana.

ТРИ ВИНОГРАДА У КРУШЕВЦУ: Настављено орезивање свете лозе с Хиландара у Србији

Foto: Privatna arhiva

Ovu lozu iz starog hilandarskog vinograda arhimandrit Stefan lično je orezao 2017.godine, a zahvaljujući trudu predstavnika Organizacionog odbora za obnovu Milentije, prof. Dr Nebojše Markovića, glavnog projektanta obnoce ekonomije SPC na Svetog Gori,Eparhije kruševačke i u saradnji sa istoričarima i naučnicima iz Aleksandrovca i Kruševca, loza je završila kod kalemara Race Pantelića u Selištu nadomak Trstenika.

Foto: Privatna arhiva

Tu je iskalemljena tokom 2017.i 2018.godine,dok je sadnja obavljena nadomak poznatih manastira i crkava,u malim vrtovima i vionogradi manastira Svete Petke na Dubu, aleksandrovačkih manastira Drenče, Rudenica, Svetih srpskih prosvetitelja i učitelja, trsteničke Ljubostinje, Crkve Svete Trojice, manastira Studenica, Žiča, Veluće, Kalenića, Ravanice, Manasije, Hrama Svetog Save na Vračaru.

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna