U PORTI OREZANA SVETA LOZA IZ HILANDARA: Obeležen Sveti Trifun u Trsteniku, za mladence klupa u vinogradu (FOTO)

S.B.

14. 02. 2021. u 14:40

PROSLAVA Svetog Trifuna u Trsteniku počela je orezivanjem loze u porti Crkve Svete Trojice gde raste mali iskalamljeni vinograd iz manastira Hilandar.Porta glavne bogomolje u Trsteniku, jedno je od 31 mesta gde je ispred bogomolja u Kruševcu i okolini,ali i čitavoj Srbiji posađena loza sa Svete Gore 2018.godine i koju je uspeo da iskalemi Ranko Pantelić iz Selišta.

У ПОРТИ ОРЕЗАНА СВЕТА ЛОЗА ИЗ ХИЛАНДАРА: Обележен Свети Трифун у Трстенику, за младенце клупа у винограду (ФОТО)

Foto: Opština Trstenik

U porti, baš ispod hilandarske loze,postavljena je i klupa za mladence,koja je ranije donirana Turističkoj orgnaizaciji.

- Ove godine imamo želju da se naredne okupimo u mnogo većem broju i po tradiciji organizujemo i izložbu,kao i nagrađivanje najboljih vinara i vinogradara-kaže Milena Turk, predsednica opštine

Prošle jeseni je na desetine grozdova niklo u omalenom vinogradu u porti. Kalemljenje i sadnja hilandarske loze odigrala se zahvaljujući grupi intelektualaca okupljenih oko Odbora za obnovu manastira Milentija, Eparhiji kruševačkoj, Zavičajnom muzeju Župe, naučniku prof. dr Nebojši Markoviću i monasima Hilandara.

- Bio je to mukotrpan posao kalemljenja, kasnije i sadnje-kaže nam Raca Pantelić, kalemar.

- Grožđe hilandarske loze buja, a prskano je samo jednom. Nadam se da ćemo nastaviti sadnju i u drugim krajevima zemlje, svuda postoji interesovanje.

Skromnije obeležavanje Svetog Trifuna podrazumevalo je da se i pobednici Manifestacije vinara i vinograda proglase “onlajn”, na sajtu Turističke organizacije opštine Trstenik.U kategoriji najboljih belih vina, zlatne medalje, pripala je vinarima iz Male Sugubine: Aleksandru Dačiću(prvo i treće mesto) i Aleksandru Mitroviću -drugo mesto po broju bodova. Zlatne medalje u kategoriji “rozea” pripale su Ivanu Ratajcu iz Velike drenove i Miroljubu Velimoriviću iz Male Sugubine sa jednakim brojem osvojenih bodova, kao i Vladimiru Velimiroviću, iz Male Sugubine. Đorđe Đorđević (Rujišnik)i Rade Dodić(Milutovac) imali su najbolje ocenjena vina u kategoriji crvenog, a za njim odmah je i vino Aleksandra Dačića.

-Vina u trsteničkom kraju su vrlo kvalitetna bez obzira na to da li je reč o kupaži ili sortnim vinima i mogu biti brend u sektoru vinskog turizma-ističe master inženjer tehnologije Nevena Radosavljević,ispred žirija za ocenjivanje vina.

VINOGRADI NA 2.200 HEKTARA

POD vinogradima u trsteničkom kraju zasađeno je oko 2.200 hektara.Vinogorje kraj Zapadne Morave smatra se među najboljima za gajenje vinove loze, a izvesno je najveći rasadnik vinove loze na Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?