NA PUTOVANJA JOŠ SAMO U SNOVIMA: U Kladovu, posle 27 godina rada, zbog pandemije zatvorena jedina turistička agencija

S. M. JOVANOVIĆ

13. 02. 2021. u 10:45

POSLE gotovo 27 godina rada, jedina turistička agencija u Kladovu - regionalni turistički centar "Bafer" - stavlja katanac na vrata.

НА ПУТОВАЊА ЈОШ САМО У СНОВИМА: У Кладову, после 27 година рада, због пандемије затворена једина туристичка агенција

Foto Privatna arhiva

- Čovek tokom radnog veka primi najviše 480 plata, a mi smo za sve ove godine isplatili više od 3.500 zarada i doprinosa. Sada, nažalost, gubimo trku sa vremenom i sve je teže - kaže vlasnik i direktor Goran Čeliković, napominjući da su, zbog sveopšte situacije u branši, odlučili da bezuslovno poklone sav kancelarijski nameštaj, te računare i ostalu opremu.

Sve to mogu da dobiju pojedinci, firme i organizacije, a prednost će imati oni koji se bave humanitarnim i socijalnim radom.

- Mi smo, srećom, za razliku od drugih, imali i druge delatnosti, pa smo mogli da vratimo novac za ekskurziju u Italiji, koju smo već bili platili inostranom partneru. Bila je, istina, ponuđena i mogućnost zamenskog putovanja, ali to uopšte nije realno jer smo uglavnom već platili ugovorene ture, a novac nismo dobili natrag. Svi žmure na apsurda da, na primer, đaku mogu da dam vaučer, pa on hoće da ide u Grčku ili bilo gde drugde, a kako da putuje ako ja nemam da platim, jer sam već poslao novac onom Italijanu. Znači, dvaput me košta jedno putovanje - tumači Čeliković koji, posle na hiljade tura, izleta, letovanja i zimovanja, te brojnih ekskurzija u zemlji i inostranstvu sada ne vidi nadu.

NAGRADE

AGENCIJA "Bafer" je nosilac najviših priznanja u oblasti turizma i jedina koja je van Beograda, 2016, osvojila nagradu kao najbolja u Srbiji. Štaviše, Čeliković je lane dobio prestižno priznanje pod nazivom "Zlatna amfora" - koje već 25 godina predstavlja najveće priznanje u oblasti turizma i 2020. je prvi put dodeljeno pojedincu.

Kaže, bez pomoći države, situacija je - bezizlazna.

PROŠLOST Deo zaposlenih u "Baferu"

Foto Privatna arhiva

- U Srbiji je turizam prvi stradao, a poslednji će se oporaviti. To je jedina delatnost koja je u "minusu" i koju država ne vidi, ili se prema teren da bude uveden neki novi "igrač".

Hotelijeri i ugostitelji su dobili olakšice od 350 evra po krevetu i 150 po sobi, prevoznici po 600 evra za autobus, a jedino turističke agencije, koje su te delatnosti činile i bile im potpora, nisu dobile ništa. Nažalost, turizam nema perspektivu i zato što se gotovo sve promenilo, pa sada, posredstvom interneta, svako može da rezerviše putovanje, uplati novac i otputuje, a da se ne pita kome plaća, šta plaća i zašto plaća - ogorčen je Čeliković.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!