SOBE SPREMNE, ALI ZVRJE PRAZNE: Gerontološki centar u Kikindi još nema dozvolu za prihvatilište za osobe bez trajnog smeštaja

R. Šegrt

13. 02. 2021. u 07:20

PRIHVATILIŠTE za osobe bez trajnog smeštaja u Kikindi u najboljem slučaju počeće da radi tek na leto, ali samo pod uslovom da Gerontološki centar do tada dobije licencu za pružanje te usluge socijalne zaštite.

СОБЕ СПРЕМНЕ, АЛИ ЗВРЈЕ ПРАЗНЕ: Геронтолошки центар у Кикинди још нема дозволу за прихватилиште за особе без трајног смештаја

Foto R. Šegrt

Ova dozvola nedostaje, iako je objekat potpuno opremljen, još sredinom prošle godine, ali komforne i uređene sobe još su prazne. Osim licence, nedostaju i kadrovi, lekari i medicinske sestre, a nejasno je i kako će se ustanova finansirati, jer bi trebalo da bude regionalnog karaktera, za Grad Kikindu i pet opština Severnobanatskog okruga: Sentu, Adu, Čoku, Novi Kneževac i Kanjižu.

- Lokalne samouprave imaju zakonsku obavezu da pri ustanovi socijalne zaštite poseduju objekat za smeštaj stambeno i materijalno nezbrinutih. Grad Kikinda izdvojiće sredstva za funkcionisanje prhvatilišta, a ostatak bi trebalo da obezbede opštine okruga. Socijalna ustanova ovog tipa potrebna je svima - navodi Mladen Bogdan, predsednik Gradske skupštine Kikinde.

PRILAGOĐENO I INVALIDIMA

KAPACITET prihvatilišta je 21 krevet. Prilagođeno je i za osobe sa invaliditetom. Ima ambulantu, a korisnici će imati psiho-socijalnu podršku. Za to su potrebni lekari, medicinski tehničari i psiholozi. U objekat je uloženo oko 10 miliona dinara, Pokrajina je uložila šest miliona, a ostatak su finansirali Kikinda i Gerontološki centar.

O svemu ovome razgovaralo se i na sednici Saveta Severnobanatskog upravnog okruga, ali detalji još nisu definisani.

Milivoj Linjački, Foto R. Šegrt

- Tema je otvorena. Većina opština okruga zainteresovana je za učešće u finansiranju rada prihvatilišta. Treba da se definiše budžet ustanove, pa tek onda da se u šest lokalnih budžeta, odredi iznos za ovu namenu. Učešće svake od njih zavisiće i od broja stanovnika - objašnjava Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

Buduće prihvatilište, pored novog i starog doma, bilo bi treća organizaciona jedinica Gerontološkog centra. Međutim, ta ustanova ima licencu da se bavi samo gerontologijom.

Za buduće prihvatilište preuređen je i potpuno opremljen veći deo nekadašnjeg Doma učenika u Ulici Đure Jakšića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije