MOBILNE BRANE ZA 18 GRADOVA: Najnovija donacija Evropske unije za borbu protiv poplava u slivu Zapadne Morave

V. ILIĆ

10. 02. 2021. u 09:23

KANCELARIJA za upravljanje javnim ulaganjima je, u saradnji sa programom za razvoj UN - organizovala obuku za rukovanje sistemom mobilnih brana, namenjenu predstavnicima lokalnih samouprava u slivu Zapadne Morave koji su zaduženi za civilnu zaštitu i odbranu od elementarnih nepogoda.

МОБИЛНЕ БРАНЕ ЗА 18 ГРАДОВА: Најновија донација Европске уније за борбу против поплава у сливу Западне Мораве

Foto GU u Čačku

I, na Gradskoj plaži u Čačku je obavljena tehnička primopredaja mobilnih brana protiv poplava, koje se lako postavljaju i najefikasniji su na takozvanim sporim vodama, odnosno na vodotokovima prvog reda.

- Punjenje džakova peskom postaje prošlost, a nabavku mobilnih brana je finansirana iz prokjekta Evropske unije kojem je cilj ojačavanje kompletnog sliva Zapadne Morave. Drugi kontingent smo odneli u Kraljevo, koje će biti centar za taj deo Srbije - naglasila je Sandra Nedeljković iz pomenute vladine Kancelarije.

A, pored 600 metara mobilnih protivplavnih sistema, Čačak je dobio i 900 kompleta uniformi za pripadnike Civilne zaštite - uz najavu da će objekat na Rudnu, posle rekonstrukcije, postati prvi Regionalni centar za obuku u čitavoj Srbiji.

Foto GU u Čačku

Sekretar Tima koordinatora za 18 opština u slivu Zapadne Morave Zdravko Maksimović kaže da je Vlada Srbije prepoznala značaj smanjenja rizika od elementarnih nepogoda na ovom području, pa najavljuje posete svakoj lokalnoj samoupravi ponaosob, te organizovanje vežbi kako bi se uhodala primena najnovijih protivplavnih sistema koji, samo za teritoriju Čačka, koštaju više od 90.000 evra.

- Mobilna brana će prvenstveno štititi sportski centar "Mladost" koji se nalazi na obali Morave i predstavlja kritičnu tačku, a to što je multifunkcionalna znači da će bezbedniji biti ne samo žitelji pet gradova na ovom području, već i ljudi iz 13 opština koje su najugroženije. Mi, istovremeno, nastavljamo uređenje vodotokova drugog reda, odnosno Zapadne Morave i Čemernice - zaključio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri