SELA OKO JERME ČAME BEZ MOSTA: Od januara deo Dimitrovgrada zbog bujice ostao bez veze sa svetom

V. ĆIRIĆ

06. 02. 2021. u 08:25

IAKO je od poplava tokom prve dekade januara prošlo gotovo mesec dana, iz udaljenih dimitrovgradskkih sela - poput Iskrovaca i Petačnice - još pristižu vesti o oštećenim objektima i putnoj infrastrukturi.

СЕЛА ОКО ЈЕРМЕ ЧАМЕ БЕЗ МОСТА: Од јануара део Димитровграда због бујице остао без везе са светом

U Iskrovcima skoro da je više stoke nego meštana

Ova sela sa nekoliko desetina uglavnom starijih žitelja, najudaljenija u opštini nadomak granice sa Bugarskom, i dalje nemaju vezu sa svetom jer je bujica odnela most na reci Jermi. Signal mobilne telefonije gotovo i ne dopire, struju nisu imali duže od sedmice, ali je napajanje nekako normalizovano... Meštanima je, međutim, ostao još jedan veliki problem - kako da dopreme hranu za stoku, brašno od kojeg inače mese hleb, i slične potrepštine bez kojih se ne može. Pritom, zime u ovom kraju mogu i da potraju, pa ojađeni ljudi opravdano strepe od novih padavina. Kažu, ko zna šta će doneti, ali i - odneti!

- Most je bio dug 12 metara, širok oko tri, ali ga je bujica s jedne strane potkopala, pa se bukvalno prelomio. Preko njega se ne može ni automobilom, ni traktorom, a za pešake smo postavili jedno stablo, tačnije brvno i prelazimo ga poput akrobata na kakvoj cirkuskoj žici. Zato onaj ko nema dobru ravnotežu i ne pomišlja da se zaputi na drugu stranu - kaže Bogumil Takov (68) iz Iskrovaca, napominjući da se ni sam ne usuđuje da krene put Trnskih Odorovaca ili Zvonaca.

Veli i to da su nestanak električne energije rešavali paljenjem sveća i petrolejki, a poneko je koristio i akumulatore, dok se nisu ispraznili... Sve što su imali u zamrzivačima se pokvarilo i završilo je na đubrištu, pa se pitaju kakao dalje bez mosta. Jer, mnogi bi kakvo-takvo poboljšanje vremena iskoristili da prikupe još malo drva za grejanje tokom ostatka zime, ali je svaki trud uzaludan jer ništa neće moći da dovezu do sela.

- Šta će biti ako ovde ponovo padne pola metra snega - zabrinut je ovaj gorštak koji živi upravo od prodaje ogrevnog drveta.

U dimitrovgradskoj Opštinskoj upravi saznajemo da dobro znaju za ovu muku Iskrovčana, kažu da će problem rešiti, ali ima mnogo mesta u kojima su saobraćajnice takođe oštećene tokom ovde nezapamćene bujice. Ističu i to da je pomenuti most, odnosno putni pravac ka Iskrovcu, u nadležnosti Republike, pa ga održava firma "Trejs".

Nažalost, ni na toj "adresi" nismo uspeli da saznamo kada će ova saobraćajnica ponovo biti u funkciji. A, podsetimo, dosad je u više navrata ovde najavljivano i otvaranje alternativnog graničnog prelaza, koji bi tokom letnjih gužvi rasteretio saobraćaj preko svima dobro poznate "Gradine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)