PODZEMNE VODE VAŽNE KAO REKE I MORA: Subotica i okolina gube vlažna staništa

J.L.

02. 02. 2021. u 17:08

NESTANAK podzemnih voda na potezu između Tise i Dunava, gde se nalazi i Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“, velik je problem jer su vlažna staništa jednako važna kao i reke i mora, poručili su stručnjaci povodom 2.februara – Svetskog dana vlažnih područja.

ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ ВАЖНЕ КАО РЕКЕ И МОРА: Суботица и околина губе влажна станишта

Foto: J.L.

Nivo podzemnih voda je u poslednjoj deceniji opao za 4,5 do 5 metara , zbog čega je Subotica izgubila brojna vlažna staništa i na mestu nekadašnjih kanala i močvara sada su livade.

- Glavni uzrok isušivanja je ljudski faktor, a najveći problemi su odvođenje vode i zalivanje voćnjaka. Što više koristimo resurse iz prirode i ugrožavamo ih to će nam više trebati i zato moramo da ih očuvamo, jer ne kažemo džabe da je voda život – kaže Oto Sekereš, čuvar prirode u JP „Palić Ludaš“.

U očuvanju Specijalnog rezervata prirode „Ludaško jezero“ koje je zaštićeno područje još od sedamdesetih godina prošlog veka, nadležno javno preduzeće aktivno sarađuje sa lokalnim stanovništvom. Striktno je propisano ponašanje oko jezera – poput toga kada sme da se uđe čamcem, kada i kako da se kosi trska, a kako ističu iz preduzeća „Palić-Ludaš“ , meštani uglavnom poštuju ove mere.

Svetski dan vlažnih područja obeležava se na dan kada je 1971. godine usvojena Konvencija o vlažnim područjima u iranskom gradu Ramsaru. Ludaško jezero već je 1977. godine postalo Ramsarski lokalitet, među prvima u tadašnjoj Jugoslaviji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)