TURIZAM VRAĆA NADU: Opština Krupanj obnavlja spomen-kompleks u Stolicama, očekuju više gostiju

Vladimir Mitrić

31. 01. 2021. u 07:13

STOLICE, nekadašnji rudarski deo sela Brštice, nadomak Krupnja, postale su istorijski poznate septembra 1941. godine, po savetovanju Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije (NOPOJ), značajnom po tome što se ustankom počelo da se rukovodi po jedinstvenom vojničkom principu.

ТУРИЗАМ ВРАЋА НАДУ: Општина Крупањ обнавља спомен-комплекс у Столицама, очекују више гостију

Rudarska kuća u kojoj je održano savetovanje NOPOJ / Foto V. Mitrić

Stolice su tada bile na slobodnoj teritoriji i izabrane da se, u zgradi Rudnika "Zajača", održi vojnopolitičko savetovanje glavnog štaba narodnooslobodilačke borbe, kojim je rukovodio Josip Broz Tito, uz učešće, pored ostalih, Aleksandra Rankovića, Milovana Đilasa, Edvarda Kardelja, Moše Pijade, Sretena Žujovića i dr Ivana Ribara.

Na ovoj "adresi", u pitomoj Rađevini, gde su udareni temelji NOPOJ, usvojen je i jedinstven naziv za borca - partizani njegova spoljna oznaka - crvena zvezda petokraka.

UBRZO posle rata, svakog 26. septembra, ovo je bilo jedno od ključnih mesta obeležavanja partizanskih i partijskih godišnjica u FNRJ, odnosno SFRJ. Prvih godina, na taj važan istorijski događaj, podsećala je izložba rekonstruisane sobe u kojoj se dogodilo savetovanje Vrhovnog štaba NOPOJ.

Kasnije, 1979. godine, urađena je postavka koja je, na valjan način, ukazala na značaj tog skupa Broza i njegovih najbližih saboraca. Svaka republika i pokrajina u lepo uređenom spomen-kompleksu imale su svoje postavke, u četiri paviljona od borovine, koji su urađeni 1981. godine. Želja je bila ta da to bude, ne samo izložbeni prostor, već mesto za predavanja, seminare, kongrese... Skulpturu Josipa Broza, rad vajara Antuna Augustičića, postavili su ispred istorijske kuće, a urađene su i ulazne kapije u kompleks, po zamisli arhitekte Miluna Stambolića.

Maketa budućeg zdanja u Stolicama / Foto V. Mitrić

NIKO tada nije slutio da će, relativno brzo potom, devedesetih godina, muzejska postavka biti poharana i rasturena, a skulptura Josipa Broza i partizanskog kurira, rad Stevana Bodnarova, postavljena 1954, završiti u provaliji, neposredno pored istorijske kuće.

Poslednji put godišnjica savetovanja obeležavana je, pre skoro četvrt veka, uz prethodnu pauzu od nekoliko godina. Čitave garniture bivših lokalnih vlasti, obećavale su da će urediti spomen-kompleks, uporno su tvrdili da je to "gotova stvar", ali na tome je sve ostalo.

SADAŠNjI predsednik Opštine Krupanj, Ivan Isailović, po zanimanju akademski glumac, dobro zna od kakve bi koristi bilo za ovo mesto, da njegova istorijska težina, zanimljivost i atraktivnost, uz lepote Rađevine, ponovo bude privlačan za posetioce iz ovog kraja, ali i za one iz bivše SFRJ i inostranstva, pokrenuo je inicijativu da se potpuno renovira spomen-kompleks u Stolicama.

Specijalno, za "Novosti", čelnik Krupnja predstavio je, u 3D varijanti, budući mini-hotel na Stolicama sa 17 modernih dvokrevetnih soba i novim restoranom.

- Postavku premeštamo u rudarsku kuću u kojoj je zasedanje održano i biće uređena na najbolji mogući način, u saradnji sa nadležnima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva - priča nam Isailović. - Novac smo obezbedili zahvaljujući Ministarstvu turizma u Vladi Srbije. Siguran sam da će ovo zdanje biti urađeno brzo i da ćemo imati masovnu posetu. Krupanj je ove godine dobio status turističkog mesta, koji još pored našeg grad ima 17 lokalnih samouprava u Srbiji, što svedoči da smo na odličnom putu za sve vidove turizma, uključujući i onaj koji se odnosi na našu bližu i dalju prošlost, gde Stolice zauzimaju značajno mesto.

Memorijalni kompleks / Foto V. Mitrić

BRANA VIŠE NE ISPUŠTA OTROV

ODAVNO, u ovom delu Srbije, Stolice su poznatije po brani nekadašnjeg istoimenog rudnika iz kog su curile otpadne i otrovne materije, koje su zagađivale ovdašnje reke, od Kostajničke, Korenićke, do Jadra i Drine.

Aktuelnoj vlasti u Srbiji zapalo je da na najbolji način uredi branu na Stolicama, koja više nije rizična, jer to nije hteo da učini kupac rudnika, ni bilo ko ranije, ali i da rešava stanje na mestu gde je bio važan istorijski događaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati