RAK- RANA NIŠA: Prekršajni sud sumirao rad u minuloj godini i potvrdio strepnje sugrađana

D. ALIHODžIĆ

30. 01. 2021. u 07:44

LANjSKI bilans Prekršajnog suda u Nišu samo je potkrepio nagomilano nezadovoljstvo ovdašnjih ljudi koji su, u više navrata - povodom nedavnog udesa u kojem je bahati vozač na bulevaru u Duvaništu usmrtio dvoje nedužnih - tražili oštrije kazne za ove, kako su isticali, "ubice".

РАК- РАНА НИША: Прекршајни суд сумирао рад у минулој години и потврдио стрепње суграђана

Foto D. Alihodžić

Jer, statistika pokazuje da je tokom 2020. najviše prekršajnih kazni naplaćeno upravo za prestupe u oblasti saobraćaja. Sudije su iza rešetaka, više od drugih, slale porodične nasilnike, a vanredno stanje u ovom organu je obeležilo i privođenje oko 300 onih koji su se oglušili o preventivne epidemiološke mere.

- Od 20.000 predmeta, uspeli smo da rešimo čak 13.000, uz naplatu kazni koja je dostigla 230 miliona - kaže predsednik Prekršajnog suda u Nišu Mišel Marković.

- Lane su, u 1.300 slučajeva, sankcionisana kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja, a slede prestupi sugrađana iz oblasti finansija. I, neretko su izricane kazne dostizale dva miliona. Kažnjeno je oko 9.000 fizičkih lica, a mahom su izricane globe u rasponu od 5.000 do 150.000 dinara.

Sagovornik "Novosti", međutim, ističe i to da ima pozitivnih pomaka - posebno u broju postupaka zbog nasilja u porodici.

- U odnosu na 2019, kada ih je zabeleženo 151, lane je to zastalo na broju 118. To je jedna od specifičnosti minule godine i nadam se da ćemo taj trend zadržati i u ovoj. Pritom, nezahvalno je bez dublje analize procenjivati zašto je došlo do smanjenja, jer treba uzeti u obzir da su, zbog pandemije i vanrednog stanja, domaćinstva više nego inače bila na okupu - ističe Marković.

REZULTATI NAJBOLjI U SRBIJI

PREKRŠAJNI sud u Nišu "pokriva" još Aleksinac, Ražanj, Doljevac, Žitorađu, Merošinu i Svrljig, gde rade njihova odeljenja. Ukupno, sudijsku funkciju obavlja ukupno 25 ljudi, a - po kvantitetu u kvalitetu rada - Prekršajni sud u Nišu je najbolji u čitavoj Srbiji.

A, epidemiološka situacije je posebna priča. Zbog kršenja preventivnih mera, Prekršajnom sudu je privedeno 300 Nišlija, a onima čija odgovornost je nesporna dokaza su najčešće izricane novčane kazne.

BILANS Zgrada Prekršajnog suda, Foto D. Alihodžić

- Komunalna milicija nam je dostavila oko 40 prekršajnih naloga zbog kršenja ovih mera i njihovo izvršenje je u toku. Pritom, oni kojima je izdat prekršajni nalog zbog oglušivanja o preventivu su podnela 20 zahteva za sudsko odlučivanje i oni su uglavnom već rešeni. Uglavnom se radilo o nepoštovanju propisanog radnog vremena za vreme epidemije, nenošenju zaštitnih maski zaposlenih u ovim objektima, nedržanju takozvane socijalne distance u lokalima, a novčane kazne za ugostitelje su retko premašivale 150.000 - zaključuje Mišel Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna