BEZ DOMA I OGREVA USRED ZIME: Porodica Kanjo iz Kule se posle požara suočila s nevoljama i u privremenom smeštaju

Z. Rajić

21. 01. 2021. u 06:21

Na zidu fotografija preminule supruge i majke, u uglu "smederevac", za koji je ponestalo ogreva.

БЕЗ ДОМА И ОГРЕВА УСРЕД ЗИМЕ: Породица Кањо из Куле се после пожара суочила с невољама и у привременом смештају

Foto Z. R.

To je slika "privremenog boravka" porodice Kanjo iz Kule deset meseci od požara, u kojem je do temelja izgorela njihova porodična kuća, a domaćica nedugo posle toga, kako kažu njen suprug i dvoje dece, preminula od šoka i stresa.

Obećanje predstavnika opštine bilo je da će već sutradan nakon požara početi obnova uništenog doma, što se činilo realnim, jer je kuća bila skromna. Porodica se nadala i da će ponovo biti pune štale, u kojima je izgorelo osam bikova, čiji je tov bio glavna delatnost domaćinstva.

- Od blokova koje smo dobili od opštine sazidali smo spoljne zidove na temeljima izgorele kuće, ali nismo uspeli da napravimo pregradne zidove i podignemo ploču i krov. To ćemo, ako obezbedimo materijal i majstore za mobu, uraditi na proleće - priča domaćin Đerđ.

IDE U ŠKOLU I RADI

Đerđ ima sina Danijela (18), učenika Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli, i ćerku Sabinu (17), učenicu Ekonomske škole u Kuli. Da bi pomogao ocu i sestri, Danijel se tokom zimskog raspusta zaposlio u firmi za uzgoj pečuraka, gde je, za satnicu od 200 dinara, nastavio da radi svake druge sedmice, kad ne mora u školu, nego nastavu prati onlajn.

Od humanih sugrađana dobio je tri teleta, a prodajom kukuruza sa svoje njive kupio je još dva, ali je jedno uginulo, kao i ono koje je pre Nove godine otelila krava, koju je jedinu uspeo da spase od požara. Vatrogasci iz Kule, koji su pomagali u zidanju kuće, nabavili su porodici Kanjo dva kubika drva, koja su na izmaku.

- Preselili smo se u roditeljsku kuću moje supruge, gde stanujemo i grejemo se u letnjoj kuhinji. Uveče potpalimo kaljevu peć da donekle zagrejemo veliku sobu u kojoj spavaju deca.

Dobili smo odgovor da Centar za socijalni rad ne može da nam dodeli ni kubik drva zato što na svom imenu imam poljoprivredno zemljište, iako od toga ne možemo da živimo - navodi Đerđ.

Predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić rekao je za "Novosti" da će lokalna samouprava pomoći da porodica Kanjo bude snabdevena ogrevom, "a za nabavku stoke je to malo komplikovanije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!