OTKRIVAJU GMO U HRANI: Nova oprema novosadskom Institutu za prehrambene tehnologije

Z. GRUMIĆ

20. 01. 2021. u 07:26

ОТКРИВАЈУ ГМО У ХРАНИ: Нова опрема новосадском Институту за прехрамбене технологије

Foto N. Karlić

INSTITUT za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, nabavio je savremenu opremu pomoću koje će umnogome unaprediti analize, odnosno kontrole kvaliteta i bezbednosti hrane.

Ta referentna naučnoistraživačka ustanova pri Novosadskom univerzitetu dobila je ranije opremu za utvrđivanje prisustva genetski modifikovanih organizama (GMO) u hrani ili sirovinama od koje se ona pravi i ta nova laboratorija, u koju je uloženo 16 miliona dinara, ovih dana je nakon nešto dužeg postupka sertifikovanja proradila punim kapacitetom.

- Stalnim ulaganjem u nabavku nove opreme želimo da nauka uvek bude u funkciji kvaliteta života građana, pre svega kada je reč o zdravstveno bezbednoj hrani - izjavio je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević prilikom jučerašnje posete Institutu.

KORISNICI

ANALIZE prisustva pesticida ili GMO u hrani od Instituta traže različiti korisnici njihovih usluga. - Obraćaju nam se tim povodom različiti proizvođači i snabdevači hranom, od velikih kompanija do onih manjih - kaže dr Nebojša Ilić.

U tom pogledu, kako je dodao, resorni sekretarijat će investirati ukupno 34 miliona dinara za opremanje najsavremenije laboratorije specijalizovane za analizu prisustva u hrani pesticida i drugih štetnih materija koje su takođe opasne za zdravlje ljudi i životinja.

Foto N. Karlić

Za nabavku tečnog i gasnog hromatografa sa masenim detektorom i ostale prateće opreme su krajem minule godine uložena 22 miliona dinara, a ostatak iznosa će biti uplaćen u prvom kvartalu, pa se realizacija te investicije očekuje do kraja juna meseca. Nebojša Ilić, v. d. direktora Instituta, naglasio je da će kontrole pesticida u hrani i proizvodima od voća i povrća biti u toj instituciji ubuduće bolje i da će biti mnogo više rađene, čime će naša hrana biti bezbednija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)