BOLESNU DECU LEČE SLOGOM: Humani sugrađani postali oslonac roditeljima obolelih mališana u Kuli

Z. Rajić

13. 01. 2021. u 06:34

RODITELjIMA teško bolesne dece u opštini Kula skinuta je velika briga sa vrata, jer su im siguran oslonac postali humani sugrađani sa svojim prijateljima i pratiocima na društvenim mrežama.

БОЛЕСНУ ДЕЦУ ЛЕЧЕ СЛОГОМ: Хумани суграђани постали ослонац родитељима оболелих малишана у Кули

Foto Z. Rašić

Da sloga čini čuda pokazali su žitelji Sivca, osnivači fejsbuk-grupe "Ujedinimo se i pomozimo našoj Đini", koji su za desetak dana prikupili tri miliona dinara, koliko je potrebno u naredne dve godine za lečenje dvogodišnje Đine Zejak, obolele od encefalitisa. Na tome se nisu zaustavili, pa je za Đinu, posredstvom fondacije "Budi human", uplaćeno 5,8 miliona dinara.

Posle toga je počelo prikupljanje pomoći za, takođe dvogodišnje, Unu Vukanac i Teodoru Neuročni iz Crvenke. Una boluje od najtežeg oblika spinalne mišićne atrofije, a Teodori je, usled komplikacija pri porođaju, ostala paralizovana leva ruka. Obema je potrebno skupo i dugotrajno lečenje.

KILOMETRI ZA ZDRAVLjE

Otac male Une, Vladimir Vukanac, kaže da se glas daleko proneo, pa se akcije za zdravlje njegovog deteta organizuju širom Srbije. Za Unu i još dvoje dece (Olivera i Vuksana), 135 kilometara od Jagodine do Beograda trčala su trojica momaka - blizanci Nemanja i Nikola Milošević i Đorđe Aleksić. Za iste mališane su 100 kilometara od Velikog Gradišta do Petrovca na Mlavi trčali Nenad Radević, Nenad Stanković, Nikola Milovanović i Dušan Nikolić.

Una je 18 meseci provela u bolnici, a roditelji pola godine nisu mogli da je vide zbog pandemije virusa korona. Sivačka fejsbuk-grupa, koja je preimenovana u "Humanitarnu grupu građana opštine Kula", prodavala je Uninih 540 bolničkih dana po ceni od 200 dinara, slanjem SMS poruke u toj vrednosti. I za Unu i za Teodoru, kao i za Đinu, organizovane su brojne akcije pomoći, od postavljanja kutija za dobrovoljne priloge do licitacija raznih predmeta.

Đina Zejak, Teodora Neuročni, Una Vukanac, Foto Privatna arhiva

Za dugoročno finansiranje lečenja bolesne dece u kulskoj opštini, članovi FB grupe odlučili su da formiraju viber-grupu "1.000 za 1.000". Grupa bi imala 1.000 članova, koji bi svaka tri meseca donirali po 1.000 dinara u humanitarne svrhe.

- To je četiri miliona dinara za godinu dana, po milion u martu, junu, septembru i decembru. Cilj je da se grupa formira do 31. januara 2021. Komunikacija, kao i predlaganje i glasanje o tome gde da se usmeri novac, odvijaće se preko 25 viber-grupa od po 40 članova i jedne od 25 predstavnika - objasnio je jedan od inicijatora, Milinko Džuver iz Sivca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)