TOKOM PANDEMIJE ODLAŽU VENČANJA: U Paraćinu lane sklopljeno trećinu manje brakova nego u 2019. godini

Z. RAŠIĆ

13. 01. 2021. u 08:38

IAKO se u gradu na Crnici svake godine, u proseku, venča oko 300 parova, još aktuelna pandemija je lane mnoge zaljubljene odvratila od zvaničnog izgovaranja sudbonosnog "Da".

ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ ОДЛАЖУ ВЕНЧАЊА: У Параћину лане склопљено трећину мање бракова него у 2019. години

Foto Z. Rašić

Zbog nemogućnosti organizovanja svadbenog slavlja, mnogo je onih koji su odložili zaključenje braka, ali se ipak venčalo 209 parova, što je za trećinu manje od uobičajenog broja.

- Od tog, redukovanog broja, trećina su mladenci koji su zajednicu ozvaničili u inostranstvu, a u našoj Matičnoj službi je, shodno zakonu, samo obavljen naknadni upis - objašnjava matičar Brankica Zlatojević.

Kaže i to da su svi brakovi u 2020. zaključeni ili u kancelariji ove službe, ili u svečanoj opštinskoj sali za venčanja.

- Mada je to ranije bilo uobičajeno, lane nismo imali zahteve za izlazak na teren. Jednostavno, parovi se sada venčavaju mahom samo u prisustvu dva svedoka, odnosno kumova, a statistika pokazuje da na ludi kamen uglavnom staju u starosnom dobu između 20 i 40 godina - tumači Brankica Zlatojević.

OSEKA I U VRANjU

VIRUS je i u Vranju lane gotovo prepolovio broj venčanja, pa podaci ovdašnje Matične službe pokazuju da su tokom 2020. sklopljena tek 292 braka, dok je 2019. taj broj dostigao 485.

Mnoga venčanja su najpre odlagana, pa na kraju i otkazana, a oni najuporniji su mahom birali da zajednicu ozakone krajem leta i početkom jeseni - kada je u gradu pod Pržarom bila koliko-toliko povoljnija epidemiološka situacija.  J. S.

Inače, paraćinska matična služba je prvo venčanje u ovoj godini obavila 3. januara, a drugo - i poslednje od početka januara - šest dana kasnije. Pritom, za one koji žele da se venčaju baš u Paraćinu trošak i nije veliki, bar kada je u pitanju opštinska taksa. Za sklapanje braka u službenim prostorijama ona iznosi 760, vikendom 1.270, dok se eventualni izlazak na teren naplaćuje 7.660 dinara.

Od matičara Brankice Zlatojević saznajemo i to da je u godini pandemije, nažalost, porastao broj razvoda, mada se o tome još ne vodi zvanična evidencija.

Ali, zato su lepa vest - bebe. U matičnim knjigama je zapisano da je lane, uprkos činjenici da se radi o "godini korone" - u porodilištu grada na Crnici rođeno 557 beba, što je znatno više nego tokom 2019, kada ih je bilo 474.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju