ZBOG KASARNE "OSTAV" I ZA LEGALIZACIJU: Oko 45 domaćinstva iz Donjeg Sinkovca kod Leskovca ne može da legalizuje svoje kuće

I. MITIĆ

13. 01. 2021. u 07:39

NEKOLICINA žitelja Donjeg Sinkovca kod Leskovca ne uspeva da legalizuje objekte u kojima decenijama živi jer im je za to neophodna saglasnost Ministarstva odbrane - iako sporni deo naselja postoji duže od kasarne koja se sada štiti zakonskim odredbama po kojima "predmet ozakonjenja ne može biti objekat izgrađen u vojnom kompleksu i zaštitnim zonama oko njega".

ЗБОГ КАСАРНЕ ОСТАВ И ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ: Око 45 домаћинства из Доњег Синковца код Лесковца не може да легализује своје куће

Foto I. Mitić

Pored ove nelogičnosti, ukazuju i na to da pravila, izgleda, ipak ne važe za sve.

- Boli to što nema razumevanja za muke naših roditelja koji su gradili te kuće, ali još više što ima onih koji su privilegovani. Kako je moguće da komšija, čiji su objekti na istom rastojanju od ograde kasarne, dobije saglasnost, a mene su odbili? Nisu pomogle ni žalbe, ni činjenica da je pomeranjem ograde kasarne ka našim kućama promenjena zaštitna zona oko nje, koja iznosi 50 metara - ističe jedan od sagovornika "Novosti" koji je, kaže, proces ozakonjenja započeo kada mu je inspekcija naložila rušenje objekata koje je njegov otac sagradio pre više od pola veka.

Foto I. Mitić

U istoj situaciji je još 45 domaćinstava u Ulici Hisarski put koja se duže od kilometra prostire uz ogradu ovdašnje kasarne, a na ovaj problem je, još pre dve godine, ukazivala i Mesna zajednica. Nažalost, Sektor za materijalne resurse, odnosno Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane je ostala neumoljiva.

- Deo naselja uz Hisarski put, u Donjem Sinkovcu, postoji nekoliko vekova unazad, a stariji se sećaju da je ograda kasarne pre 40 godina, ne zna se uz čiju saglasnost, spuštena ka ulici i našim domaćinstvima koja su se, tako, odjednom našla u zaštitnoj zoni - objašnjavaju očajni meštani, nevoljni da im se pominju imena.

NE RASPOLAŽU PODACIMA

IZ Ministarstva odbrane i Vojske Srbije poručuju da ne raspolažu podacima u vezi navodnog "spuštanja" ograde kasarne ka putu i privatnim kućama, pa to nije uzeto u obzir prilikom određivanja zaštitnih zona. Tvrde i to da nemaju saznanja da je bilo koji vlasnik porodičnog domaćinstva, pritom i penzionisani pripadnik Vojske Srbije, dobio saglasnost za ozakonjenje stambenih objekata koji su izgrađeni u zaštitnim zonama blizu kasarne u ovom delu Leskovca.

"Novosti" su imale uvid u prepisku pojedinih građana i nadležnih u Ministarstvu odbrane, te u dokument kojim je njihov komšija - za kojeg kažu da je penzionisano vojno lice - ipak dobio saglasnost kakvoj se svi nadaju. S obzirom na to da u blizini kasarne ima i objekata koji su sagrađeni sa građevinskom dozvolom, pitaju da li će i oni biti srušeni?

Iz Ministarstva odbrane, međutim, samo odgovaraju da - bez obzira na želju da svima izađu u susret - postupaju u skladu sa zakonima, te preciziraju da se zaštitne zone oko vojnih objekata određuju radi stvaranja optimalnih uslova za sigurno funkcionisanje kompleksa i objekata vojne infrastrukture, te povećanja njihove bezbednosti i sprečavanja njihovog uticaja na izgrađene civilne objekte.

ZAKLjUČAK

MEŠTANI Donjeg Sinkovca podsećaju na to da, shodno Zaključku Vlade Srbije, za nezakonito izgrađene objekte koji su vidljivi na satelitskom snimku iz 2015, a utvrđeno je da se nalaze u zaštitnim zonama postoji mogućnost da ponovo pokrenu proceduru, kako bi opštinske uprave ponovo razmotrile svaki pojedinačni slučaj.

U konkretnom slučaju, navode, kasarna "Vojvoda Petar Bojović" je u Donjem Sinkovcu sagrađena 1949, a Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dosad nisu dobijali zahteve za ozakonjenje porodičnih domaćinstava izgrađenih pre te godine, čime demantuju tvrdnje meštana da nisu uzimali u obzir to što su njihove kuće postojale i pre nego što je kasarna otvorena. Naglašavaju i to da status objekata koji su podignuti sa građevinskom dozvolom nije u njihovoj nadležnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU AUTO-TJUNING SKUP: Takmičarska sezona otvara se u Paraćinu