OLAKŠATI LEGALIZACIJU POJEDINIM GRAĐANIMA: Ombudsman o izmenama Zakona o ozakonjenju objekata i priključenju na infrastrukturu

V.N.

08. 01. 2021. u 19:17

MINISTARSTVO građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predložiće Vladi izmene Zakona o ozakonjenju objekata.

ОЛАКШАТИ ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ ПОЈЕДИНИМ ГРАЂАНИМА: Омбудсман о изменама Закона о озакоњењу објеката и прикључењу на инфраструктуру

Ne zna se broj nelegalno izgrađenih kvadrata / Foto S. Vidačković

 Cilj je da se omogući vlasnicima divlje gradnje kod koje je u toku postupak legalizacije, da se privremeno, do pravnosnažnog okončanja tog postupka, priključe na infrastrukturu.

Zaštitnik građana smatra da bi se cilj postigao brisanjem stava 2. člana 41. ovog Zakona, kojim je propisan privredni prestup za javno preduzeće, javno komunalno preduzeće, privredno društvo ili drugo pravno lice, koje objekat u postupku ozakonjenja priključi na mrežu, odnosno infrastrukturu.

Ova izmena, kaže ombudsman, uticaće na zaštitu prava građana na adekvatan životni standard i uspostavljanje jednakog i ravnopravnog položaja onih koji se nalaze u istoj pravnoj situaciji.

- Prilikom procene za upućivanje navedenog akta, zaštitnik građana je posebno imao u vidu i okolnost da je reč o većoj grupi građana, među kojima su i naročito osetljive grupe, koje, po Ustavu, uživaju posebnu zaštitu, kao što su stariji i osobe sa invaliditetom, deca i trudnice - navodi se u ombudsmanovoj Inicijativi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)