KORONA ODLAŽE VENČANJA: Od početka pandemije opao broj sklopljenih brakova u Novom Sadu

Lj. PRERADOVIĆ

22. 12. 2020. u 17:28

SITUACIJA sa pandemijom virusa korona svima je poremetila planove, te se odrazila i na broj sklopljenih brakova u Novom Sadu.

КОРОНА ОДЛАЖЕ ВЕНЧАЊА: Од почетка пандемије опао број склопљених бракова у Новом Саду

Foto AP

Zbog nemogućnosti da ljubav krunisanu brakom na svadbenom veselju proslave uz najmilije i zvanice, mnogi parovi su ovaj važan događaj u životu odložili za kasnije. Od marta do sada, brak je zaključilo oko 800 parova, što je, kako predočavaju u Matičarskoj službi, za oko 300 manje u odnosu na isti period prethodne, 2019. godine.

Tako su, recimo, kako dalje navode u Matičarskoj službi, u prvim mesecima pandemije kovida 19, tačnije u aprilu i maju, otkazana 102 venčanja. Pojedini parovi, budući supružnici koji su doneli važnu životnu odluku da stanu "na ludi kamen", njih 36, zbog pandemije virusa korona odlučili su da sudbonosno "da" pred matičarem odlože za avgust, septembar, ali i za narednu godinu.

- S obzirom na to da je u Novom Sadu proglašena vanredna situacija, ista praksa sa otkazivanjem venčanja se nastavila i tokom decembra - predočavaju trenutnu situaciju u Matičarskoj službi. - Mladenci su većinom odlučili da svoja venčanja odlože za narednu godinu.

Kako su na snazi mere sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid 19, među kojima je i zabrana okupljanja više od pet ljudi na javnim zatvorenim i otvorenim prostorima, uz obavezno držanje rastojanja između prisutnih od metar i po, kao i obavezno nođenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, i sama venčanja su prilagođena poštovanju navedenih mera u službenim prostorijma matičara.

- U većini slučajeva budući supružnici imaju razumevanja za mere koje su uvedene radi sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid 19 - ističu u novosadskoj Matičarskoj službi. - Mada se neretko desi da matičaru postave pitanje da li i oni moraju da nose maske prilikom svečanog čina sklapanja braka u službenim prostorijama matičara.

MATIČARI I NA TERENU

VENČANjA se, kako objašnjavaju u Matičarskoj službi, u skladu sa Porodičnim zakonom, mogu održati u u privatnoj kući ili stanu, izlaskom matičara na teren. U takvim slučajevima, u momentu sklapanja braka se takođe moraju poštovati zaštitne mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REKONSTRUKCIJA KOLOVOZA MENJA TRASE: Autobusi u Sremskoj Kamenici saobraćaće novim pravcima