STUPILI U ŠTRAJK GLAĐU: Zatvorenici uskraćeni za medicinsku pomoć i lekove

J.Ć.

22. 12. 2020. u 16:34

ČLANOVI porodica zatvorenika protestuju isped niškog KPZ-a, osuđenici stupili u štrajk glađu nezadovoljni merama zaštite protiv korone.

СТУПИЛИ У ШТРАЈК ГЛАЂУ: Затвореници ускраћени за медицинску помоћ и лекове

Jelena Ćosin

Oko 700 osuđenika niškog KPZ nezadovoljni merama zaštite protiv korone stupilo je u utorak u štrajk glađu, tvrde iz Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica, dok su se članovi porodica istog dana okupili ispred ove ustanove da izraze protest i podrže svoje najbliže. Kao razlog navde lošu epidemiološku situaciju, neadekvatnu medicinsku pomoć i nedostatak lekova.

Sa transparentima u rukama na kojima je, između ostalog, pisalo : “Odakle nam pare za PCR”, “Da li smo građani četvrtog reda” i slično, želeli su da ukažu nadležnima da i zavorenici imaju svoja prava, pa da ih ne treba marginalizovati tokom virusa korona.

Jedna od učesnica skupa Jelene Milojković kaže da u KPZ NIš ima člana porodice za kog strahuje da bi mogao da se zarazi koronom, te da se zbog toga obraćala svim nadležnim institucijama i ukazivala da će se pojaviti problem i da bi trebalo da se zatvor rastereti.

- Ja sam došla ovde iz straha zato što se pojavila korona. Sam ulazak korone u ovakvu zatvorsku jedinicu izaziva strah kod roditelja. Naše okruženje, Makedonci, Slovenci, oni su puštali ljude da bi ih zaštitili, kad im dođe vreme da služe, ljudi će se vraćati. Niko ne beži od te svoje obaveze da odsluži taj dug državi – ističe Milojkovićeva.

Skup su podržali i iz udruženja “Novi početak”, koje poslednjih nedelja ukazuje na situaciju u zatvoru.

- Od 20 testiranih koji rade u kuhinji i koji dele hranu u KPZ NIš, 17 njih su pozitivni. Mi nismo organizatori već udruženje koje podržava porudice osuđenih lica, kao i sama osuđena lica, ali smo kao udruženje još pre mesec i po dana pričali o tome šta će se desiti ako korona uđe u zatvore, jer naši zatvori nemaju te uslove.

- Imamo na stotine poziva što osuđenika, što njihovih porodica, nemaju adekvatnu lekarsku negu, ne dobijaju lekove jer ih nema dovoljno – ističe predsednik Udruženja Ivan Mitić Meza.

Njegovo udruženje, kako kaže, okupilo se da podrži i pomogne osuđenicima i članovima njihovih porodica. Ističe das u nedavno od Ministarstva pravde tražili donošenje Zakona o amnestiji da bi se smanjila prebukiranost zatvora u vreme epidemije kovida 19, veći broj uslovnih otpusta i tromesečnu pauzu u izdržavanju kazne za osuđenike starije od 55, koji spadaju u rizičnu grupu. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija javnost je obaveštena da se sve mere preventive i zaštite sprovode, kao i da nije tačno da su zavodi puni zaraženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati