NEPROLAZNA LEPOTA VLAHA BUKOVCA: Izložba radova poznatog slikara u Galeriji SANU

V.V.S.

22. 12. 2020. u 14:48

U GALERIJI SANU, u četvrtak (24. decembra) formalno će biti otvorena izložba slika akademika Vlaha Bukovca pod nazivom „Vlaho Bukovac – slikarstvo neprolazne lepote”. Slavni umetnik izabran je za dopisnog člana Srpskog učenog društva 1884, za počasnog člana Srpske kraljevske akademije (SKA) 1892, a za redovnog člana SKA 1905. godine.

НЕПРОЛАЗНА ЛЕПОТА  ВЛАХА БУКОВЦА: Изложба радова познатог сликара у Галерији САНУ

Slika Vlaha Bukovca

Autor ovog značajnog projekta dr Igor Borozan, vanredni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, ovom izložbom želeo je da osvetli značaj Bukovčevog delovanja u srpskoj kulturnoj sredini. Od ranih dolazaka na srpski dvor kralja Milana i poslednjih Obrenovića u Smederevu, do kontakata sa dvojicom vladara dinastije Karađorđević, ostvarivana je Bukovčeva saradanja sa najvišim predstavnicima srpske države.

 

Slika Vlaha Bukovca

 

U nameri da se umetnička ličnost Vlaha Bukovca prikaže u punoj meri i istakne njegov istorijski značaj u regionu i Evropi, profesor Borozan je napisao naučno-stručnu monografiju ( prateći katalog izložbe) : „Umetnički preobražaji Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024